2023. dec 21.

Tejszínes csicsókakrémleves

írta: Petőcz Szabó András
Tejszínes csicsókakrémleves

csicsoka.jpg 

Ilyen hűvös időben jól esik egy kis forró kanalazni való, ez egy gyors és olcsó étel. Egy könnyű ünnepi menü része is lehet. 

Vannak olyan hozzávalók, amiknek az egy bizonyos szakában kaphatóak. Ilyen például a csicsóka. Mi nagyon szeretjük. Tisztítása roppant egyszerű, egy olyan kefe kell hozzá, amit csak zöldségekhez használunk. Folyó víz alatt csak megkeféljük a csicsókát, és ennyi volt a tisztítása. Dió ilyenkor minden családnál van. A kéksajtot helyettesíthetjük camemberttel, vagy bármilyen ilyen jellegű sajttal is. Aki nem fogyaszthat tejszínt, akkor csak önmagával sűrítse a levest, így is finom lesz, de a tejszíntől lesz igazán fenséges. Ha van otthon maradék zöldséglevesünk, akkor a levét erre fel tudjuk használni. A recept 4 főre szól.

Hozzávalók: 50 dkg csicsóka, 1 közeprs méretű burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl. főzőtejszín, 1 ek. olívaolaj, 2 zöldségleves kocka, 1 l víz, só, bors ízlés szerint ha szükséges.

Tálaláshoz: petrezselyemzöld és kéksajt ízlés szerint, egy marék aprított dió.

Elkészítés:A csicsókát ésa hámozott burgonyát egyform méretűre vágjuk. A megtisztított vöröshagymát kesebb darabokra vágjuk, és kevés olívaolajon meg dínszteljük, A reszelt fokhagymát épp csak illatoztassuk meg. Ezután adjuk hozzá a csicsókát és a burgonyát. öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a leveskockákat, forraljuk fel. Amikor felforrt kisebb lángon addig főzzük mía a zöldségek meg puhulnak. Húzzuk félre a tűzről. Botmixerret, vagy turmixgéppel pürésítjük. Tegyük vissza a lángra, egyet forraljunk rajta. Folyamatos Kevergetés melletthozzáadjuk a teszínt. Egyet forralunk rajta, és már tálalhatjuk is. A tetejét a tálaláshoz megadott hozzávalókkal ízlés szerint meg szórjuk.

Szólj hozzá

Levesek Egészség vega és tészta