Tepsis töltött káposzta
6 adag
Egyszerű, de finom. Így tudom összegezni a mostani receptet, amely már sokadik alternatíva lesz a töltött káposztára oldalunkon. Az összetevőket lehet variálni ízlés szerint és az eddig ismert megszokottól eltérő remek fogást tudunk a családnak felszolgálni. Mivel a hétvégére kész lett a házi savanyú káposztám, most nagyon finomra sikerült, így próbáltuk ezt az ételt belőle. Ajánlom szeretettel.
Hozzávalók:
- 60 dkg savanyú káposzta
- 1 nagy fej vöröshagyma félholdra vágva
- 60 dkg darált lapocka
- 30 dkg füstölt házi sonka főzve, kockázva
- 3 zsemle
- 1 csokor petrezselyem
- só,bors
- 1 tk csombor
- 2 tojás
- pár db savanyú káposzta levél
- 4 dl tejszín
A sonkát miután megfőztük, hagytuk hűlni, kockázzuk, a levét eltettem bablevesnek jó lesz. A zsemléket felkockázzuk, kevés olajjal meglocsoljuk és sütőpapírral bélelt tepsiben megpirítjuk. Ezt követően elkeverjük a sonkával az aprított csokor petrezselyemmel, tojásokkal, darált hússal, sóval, borssal. Így a töltelékünk el is készült.
Egy hőálló tálat kikenünk zsírral. Erre kerül a savanyú káposzta, szükség esetén ki kell mosni, de jelen esetben frissen érett káposzta van, így kimosás nélkül került az ételbe. Hozzá kerül a borsikafű/csombor/, a vöröshagyma.
A káposzta ágyra kerülnek a savanyú káposzta levelek úgy, hogy egymást a torzsarésznél fedjék. Ebbe kerül a töltelék. A tölteléket befedjük a levelekkel.
Leöntjük a tejszínnel és 220 fokra előmelegített sütőben alufóliával lefedve másfél órát sütjük, Ekkor levesszük a fóliát és még 10-15 percet sütjük. A sütés után hagyjuk még 10 percet pihenni, majd szeleteljük és adunk mellé a savanyú káposztából és a tejszínes szaftból. Mi zsemlével fogyasztottuk, kenyér vagy péksütemény mindenképpen jól jön mellé.
Jó étvágyat!
Tipp: vegán ételként is működik a sonkát ki lehet váltani füstölt tofuval, szejtánnal a darált húst pedig szójagranulátummal. A sertéshús helyet készülhet füstölt pulykacombból és mellé darált pulykamellből.