2024. feb 25.

Kolostoros káposzta

írta: Petőcz Ferenc
Kolostoros káposzta

6 adag

425717977_10220006564553377_6539326520458938616_n.jpg

Egy régi recept, amely nem a kolostorokról, hanem a készítőjéről kapta a nevét, Kolosról. Csupa vitmain fogás néhány alapanyagból.

1 adag 515 kcal, fehérje 35 gramm, szénhidrát 43,2 gramm, zsír 21 gramm

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéstarja
  • 1 kg káposzta
  • 25 dkg rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • olaj
  • só, bors, bazsalikom és őrölt kömény

A húst felkockázzuk majd a fűszeres olajos hagymás (1 hagyma kockázva) pácban legalább egy napott hagyjuk érni. Másnap a húst fehérre pároljuk, majd rózsaszínűre sütjük. Amikor a hús kezd pirulni hozzáadjuk a félkarikára vágott hagymát és tovább dinszteljük. Amikor a hagyma is kész hozzáadjuk a feldarabolt káposztát. Amikor a káposzta elkezd levet engedni sózzuk, fehérborssal, köménymaggal  fűszerezzük. Közben megfőzzük a rizst és az ételünket folyamatosan keverve addig főzzük, ameddig a káposzta összeesik, megfő. Ekkor kerül bele a főtt rizs, amellyel átforgatjuk, egy csokor bazsalikomot is teszünk hozzá. Picit pihentetjük, hogy a bazsalikom kiadja az ízét, majd tálaljuk. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak