2024. máj 10.

Rakott karfiol

írta: Petőcz Ferenc
Rakott karfiol

6 adag

441304963_10220308230934848_4476633165865966957_n.jpg

Most is, mint mindig szerettünk volna egy könnyed ebédet amely bele passzol a szénhidrát csökkentett étrendbe. Úgy hiszem, sikerült és reméljük nektek is tetszeni fog.

Hozzávalók:

  • 80 dkg karfiol
  • só,bors
  • 20 dkg bulgur
  • 3 ek étolaj
  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk füstölt pirospaprika
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 20 dkg görög joghurt
  • 15 dkg reszelt ementáli sajt

A rakott karfiol bulgurral recept elkészítésének első lépéseként a karfiolt rózsáira szedjük, majd bő, enyhén sós, forró vízben kb. 12-14 percig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük. 

A bulgurt bő, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrés után félrerakjuk ezt is. 

Az olajon egy lábasban lepirítjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, közben sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a füstölt pirospaprikát és az őrölt köményt is. Mehet rá a 0,5 cm-es kockákra vágott paprika és paradicsom, majd kb. 150 ml víz, és közepes lángon, időnként kevergetve kb. 20 percig főzzük. Mikor elfőtt a víz, rádobjuk a darált húst, átpirítjuk pár perc alatt, majd még kevés vizet öntünk rá, annyit amennyitől szép szaftos állagot kapunk (kb. 150-200 ml) és 15-20 perc alatt készre főzzük. Ha elkészült, belekeverjük a megfőzött bulgurt. 

Egy magasabb falú tálba rétegezzük először a karfiolt, aztán a darált húsos ragut, joghurtot és a végén pedig reszelt sajttal zárjuk a sort.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 percig sütjük a rakott karfiolt, majd megvárjuk amíg langyosra hűl, mielőtt szeletelnénk és tálalnánk.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta