Rakott karfiol
6 adag
Most is, mint mindig szerettünk volna egy könnyed ebédet amely bele passzol a szénhidrát csökkentett étrendbe. Úgy hiszem, sikerült és reméljük nektek is tetszeni fog.
Hozzávalók:
- 80 dkg karfiol
- só,bors
- 20 dkg bulgur
- 3 ek étolaj
- 1 fej vöröshagyma kockázva
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tk füstölt pirospaprika
- 1 mk őrölt kömény
- 1 db tv paprika
- 1 db paradicsom
- 40 dkg darált sertéshús
- 20 dkg görög joghurt
- 15 dkg reszelt ementáli sajt
A rakott karfiol bulgurral recept elkészítésének első lépéseként a karfiolt rózsáira szedjük, majd bő, enyhén sós, forró vízben kb. 12-14 percig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük.
A bulgurt bő, enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrés után félrerakjuk ezt is.
Az olajon egy lábasban lepirítjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, közben sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a füstölt pirospaprikát és az őrölt köményt is. Mehet rá a 0,5 cm-es kockákra vágott paprika és paradicsom, majd kb. 150 ml víz, és közepes lángon, időnként kevergetve kb. 20 percig főzzük. Mikor elfőtt a víz, rádobjuk a darált húst, átpirítjuk pár perc alatt, majd még kevés vizet öntünk rá, annyit amennyitől szép szaftos állagot kapunk (kb. 150-200 ml) és 15-20 perc alatt készre főzzük. Ha elkészült, belekeverjük a megfőzött bulgurt.
Egy magasabb falú tálba rétegezzük először a karfiolt, aztán a darált húsos ragut, joghurtot és a végén pedig reszelt sajttal zárjuk a sort.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 percig sütjük a rakott karfiolt, majd megvárjuk amíg langyosra hűl, mielőtt szeletelnénk és tálalnánk.
Jó étvágyat!