2024. ápr 07.

Tárkonyos vöröslencseleves

írta: Petőcz Ferenc
Tárkonyos  vöröslencseleves


29e4cd85-0c37-42f9-ab6f-6987574f7beb.jpg

Hozzávalók:

  • 20 ml tárkonyos étolaj
  • 1 fej vöröshagyma (140 g/fej)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 g sűrített paradicsom
  • 100 g sárgarépa
  • 50 g fehérrépa
  • 200 g vörös lencse
  • 2 ek szárított tárkony
  • 1 tk őrölt koriander
  • 2 tk curry
  • ½ tk római kömény
  • 0.25 tk őrölt kömény
  • ½ tk őrölt füstölt fűszerpaprika
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • ½ tk kurkuma
  • 1 ek daráltpaprika-krém
  • 1.2 l víz
  • só, bors
  • 2 szál szárzeller (70 g/szál)
  • 2 ek házi tárkonyecet
  • ½ db citrom leve

A tárkonyos vöröslencse-leveshez először olajat melegítünk egy fazékban, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd közepes hőfokon 5 percig dinszteljük. Beletesszük a sűrített paradicsomot és közepesen erős hőfokon fél perc alatt lepirítjuk. Mehet az alapba a karikára vágott répa és fehérrépa, majd 1 perc pirítás után a vörös lencse is.Hozzáadjuk a tárkonyt, a koriandert, a curryt, a római köményt, a köményt, a kétféle fűszerpaprikát, a kurkumát és fél perc pirítás után a daráltpaprika-krémet is, majd felöntjük a vízzel. Amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon kb. 15 perc alatt készre főzzük. A vörös lencsét nem kell beáztatni, gyorsan megpuhul. Amikor kész, beletesszük a szeletekre vágott szárzellert, ízesítjük a tárkonyecettel és a citrom levével.

434952033_10220217291061408_7832050606343922717_n.jpg 

Szólj hozzá

Levesek Egészség vega és tészta