2024. jún 08.

Harcsacsíkok citromos kapros öntettel sült krumplival

írta: Petőcz Ferenc
Harcsacsíkok citromos kapros öntettel sült krumplival

Air fryer, gyors, egyszerű

448080930_10220433598668963_1610026659297605415_n.jpg

A halak nálam elsőrendű alapanyagok. Többnyire saját fogásból készülnek az ételek kivéve a tengeri halak. Most viszont már nagyon szerettem volna harcsát enni és hiába a Duna magas vízállása sajnos a fajlagos fogási tilalom még tart a harcsa esetében, így bolti került az ételbe. A közelmúltban volt 14. házassági évfordulónk és egy új air fryer került e jeles alkalomból konyhánkba. Mivel jóval nagyobb mint az előző volt és úgy tűnik okosabb is, így biztosan rendszerint használni fogjuk. Most is ez történt, mutatunk egy remek fogást.

Hozzávalók:

a krumplihoz:

  • 60 dkg sárgaburgonya
  • frissen őrölt bors
  • fokhagyma granulátum
  • őrölt füstölt pirospaprika
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 kk olasz fűszerkeverék

a halhoz:

  • 50 dkg afrika harcsa filé
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 kk fokhagyma granulátum
  • 1 kk szárított petrezselyem
  • fél citrom leve
  • őrölt bors

az öntethez:

  • 2 dl tejföl
  • fél citrom leve
  • 1 kk olívaolaj
  • őrölt bors 
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • frissen vágott kapor vagy 2 ek szárított kapor

Az öntethez a hozzválókat összekeverjük, hűtőbe tesszük és hagyjuk érni az ízeket. Ezt követően a harcsát nagyobb csíkokra vágjuk, sózzuk és borsozzuk a fél citrom levét ráöntjük, jól elkeverjük és félre tesszük 30 percre. Közben a többi fűszert azsemlemorzsával elkeverjük.

A krumplit daraboljuk, majd a fűszerekkel és olívaolajjal elkeverjük. 10 perc pihentetés után 200 fokon kb 16 perc alatt készre sütjük.

445215157_10220406819559502_5209516142130358387_n.jpg

A harcsa csíkokat beleforgatjuk a fűszeres zsemlemorzsába és olajsprayvel megspircceljük mindkét oldalát. 190 fokon kb 14 perc alatt megsütjük félidőben megforgatjuk. 

A kész halat krumplival és az öntettel tálaljuk. 

Jó étvágyat.

Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta