Harcsacsíkok citromos kapros öntettel sült krumplival
Air fryer, gyors, egyszerű
A halak nálam elsőrendű alapanyagok. Többnyire saját fogásból készülnek az ételek kivéve a tengeri halak. Most viszont már nagyon szerettem volna harcsát enni és hiába a Duna magas vízállása sajnos a fajlagos fogási tilalom még tart a harcsa esetében, így bolti került az ételbe. A közelmúltban volt 14. házassági évfordulónk és egy új air fryer került e jeles alkalomból konyhánkba. Mivel jóval nagyobb mint az előző volt és úgy tűnik okosabb is, így biztosan rendszerint használni fogjuk. Most is ez történt, mutatunk egy remek fogást.
Hozzávalók:
a krumplihoz:
- 60 dkg sárgaburgonya
- só
- frissen őrölt bors
- fokhagyma granulátum
- őrölt füstölt pirospaprika
- 1 ek olívaolaj
- 1 kk olasz fűszerkeverék
a halhoz:
- 50 dkg afrika harcsa filé
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 kk fokhagyma granulátum
- 1 kk szárított petrezselyem
- fél citrom leve
- só
- őrölt bors
az öntethez:
- 2 dl tejföl
- fél citrom leve
- 1 kk olívaolaj
- só
- őrölt bors
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- frissen vágott kapor vagy 2 ek szárított kapor
Az öntethez a hozzválókat összekeverjük, hűtőbe tesszük és hagyjuk érni az ízeket. Ezt követően a harcsát nagyobb csíkokra vágjuk, sózzuk és borsozzuk a fél citrom levét ráöntjük, jól elkeverjük és félre tesszük 30 percre. Közben a többi fűszert azsemlemorzsával elkeverjük.
A krumplit daraboljuk, majd a fűszerekkel és olívaolajjal elkeverjük. 10 perc pihentetés után 200 fokon kb 16 perc alatt készre sütjük.
A harcsa csíkokat beleforgatjuk a fűszeres zsemlemorzsába és olajsprayvel megspircceljük mindkét oldalát. 190 fokon kb 14 perc alatt megsütjük félidőben megforgatjuk.
A kész halat krumplival és az öntettel tálaljuk.
Jó étvágyat.