2024. aug 27.

Sült lecsó töltött tökkel

írta: Petőcz Szabó András
Sült lecsó töltött tökkel

Néha vannak olyan napok, amikor mindketten mást szeretnénk enni. Párom lecsót, én a töltött tököt kívántam meg. Ekkor jött az ötlet, hogy akkor csinálok mindkettőt egy kis csavarral. Így született meg a sült lecsó töltött tökkel. Kecske is jól lakik, a káposzta is meg marad. 

sult_lecso1.jpg

Hozzávalók:

lecsóhoz:1 nagyobb vöröshagyma, 15 dkg húsos szalonna, 1 ek pirospaprika, 80 dog paprika, 50 dkg paradicsom, 2-3 gerezd fokhagyma, oregáno, só, bors.

töltött tökhöz: 50 dkg darált hüs, 1 közepes nagyságú tök (kb. 1 kiló tisztítás kimagvalás után), 1 ek pirospaprika, oregáno, 1.5 dl tejföl, reszelt sajt ízlés szerint.

sult_lecso2.jpg

Elkészítés: Kevés zsiradékon a húsos szalonnát a vöröshagymával együtt lepirítjuk, mehet hozzá a reszelt fokhagyma és a pirospaprika. Jól elkevejrűk. Most tesszük hozzá a feldarabolt paprikát és a paradicsomot sózzuk, borsozzuk, megszórjuk ízlés szerinti oregánoval, csak addig főzzük, míg a apradicsom némi levet enged. A tököt meghámozzuk, kb. 2 cm-es darabokra karikázzuk. A darált húst összekeverjük a fűszerekkel. A lecsó alapot egy tűzálló edénybe öntjük, rá rakjuk a tök kraikákat, a darált húsos keverékkel megtöltjük. Alufóliával lefedve előre melegített sütőben megsütjük. Ha a hús meg puhult a tökben, akkor meg kenjük a tejföllel, és reszelt sajttal. pár perc alatt rá pirítjuk.

Szólj hozzá

Magyar Húsok és halak Egészség vega és tészta