Finomfőzelék
A finomfőzelék gyermekkorom menza étele volt. Nekem ott nem volt szerencsém hozzá, nekem Anyu mindennap főzőtt, így hézi ételeken nevelkedtem, de többször terítkre került nálunk is fogás. Az évek során viszont feledésben volt, fiókban lapult az étel, így most elkészítettük és réjöttem, többször kell majd csinálni.
Hozzávalók:
- 0,5 kg karfiol darabolva
- 30 dkg borsó
- 30 dkg sárgarépa kockázva
- kisfej hagyma darabolva
- só
- 1 ek eritrit vagy valamilyen édesítószer
- 10 dkg vaj
- 0,5 liter tejszín
- 3 ek étkezési keményítő
A vajon megpároljuk a zöldségeket, majd felöntjük fél liter vizzel, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk az összetevőket. Amikor ezzel végeztünk a keményítőt elkeverjük a tejszínnel eritrittel és besűrítjük az ételt. Nálunk sült csirkeszárny volt a feltét. Eredetileg cukorral kell készíteni, de cukorbetegség miatt volt nálunk a helyettesítő ízesítő.
Jó étvágyat!