Tápióka puding
2025-ben becsatlakoztunk a Veganuár kihívásba, igaz csak részlegesen, mert teljesen nem hagytuk el a húsos fogásokat, hanem 7 napból egy halas nap, egy húsos, a többi pedig zöldséges nap nálunk. Ezen kihívás ideje alatt számunkra sok új alapanyagot is kipróbálunk, ilyen a most következő recept is. Félve álltam neki, de megéri.
Hozzávalók:
- 10 dkg tápióka gyöngy
- 3 dl tej (lehet növányi tej is) az áztatáshoz
- 1 tk vanília örlemény
- 6 dl tej (kókusztej, növényi tej is jó)
- cukor vagy cukorhelyettesítő
- pár db meggy befőtt
A tápiókagyöngyre öntjük a 3 dl tejet a vanilía örleményt és elkeverjük pihentetjük negyedórát. Ez alatt az idő alatt a szemek beduzzadnak. Az idő letelte után hozzáadjuk a maradék tejet, felforraljuk és addig főzzük állandó keverés mellettm ameddig puding állagúra be nem sűrűsődik a benne lévő keményítőtől és a gyöngyök átettszőek nem lesznek. Ekkor hozzáadjuk az édesítőszert elkeverjük és pohárba rétegezzük a gyumölcsökkel. hagyjuk kihűlni, de langyosan is finom. Adhatunk hozzá csokit vagy kakaót főzés közben és akkor más ízt kapunk, de kókuszreszelékkel is készíthető, érdemes kísérletezni.
Jó étvágyat!