Túrós kölesgombóc málnás öntettel
6 adag
Egy reform recept, amely feltölt energiával, érdemes kipróbálni. Mi biztosan sokat fogjuk készíteni. Viszont tudni kell, hogy nagyon magas a szénhidrát tartalma és a kalória értéke, így talán a látszólag egészséges étel valóban nem is az, de finom.
Egy adag kcal: 739.64, fehérje: 21.4 gr, szénhidrát: 125.52 gr, zsír: 16.12 gr
Hozzávalók:
- 20 dkg túró
- 30 dkg köles
- 2 csipet só
- 1 tojás
- 5 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- Fél kezeletlen citrom reszelt héja
A kölest a sóval 1 liter vízben megfőzzük, többször átkeverjük, hogy ne égjen le. Hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt hozzáadjuk az áttört túrót a tojást, a cukrokat, a citromhéjat és összedolgozzuk. Nedves kézzel gombócokat formálunk és sós vízben kifőzzük. A kiszedett gombócokat pirított zsemle morzsára szedjük, megforgatjuk.
- 30 dkg zsemle morzsa
- 5 dkg vaj
- 2-3 ek cukor
A zsemle morzsát a vajon megpirítjuk, majd a cukorral átkeverjük és utána mehetnek rá a kifőtt gombócok.
Az öntetet eredetileg piros bogyós gyümölcsökből kellett volna elkészíteni, de csak málna volt itthon, így abból készült. Higgyétek el, így is finom.
Az öntet:
- 45 dkg fagyasztott málna
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- 1 ek málnás szirupos balzsamecet
- fél kezeletlen citrom reszelt héja
A cukrot a vízben keverjük el és kezdjünk el szirupot főzni, elfőheti a leve kb. felét, ekkor kell hozzá adnunk a málnát, a citromhéjat. A málnával felforraljuk és hozzáadjuk a balzsamecetet, innentől kezdve 3-4 percet főzzük, levesszük. Át lehet szűrni, de nekem maradt egész szem málna is, így hagytam.
Tányérra helyezzük a gombócokat a morzsával, porcukorral megszórjuk, kanalazunk rá az öntetből is. Friss bazsalikom vagy mentalevéllel díszíthetjük.
Jó étvágyat!