2025. feb 02.

Vegán rakott krumpli

írta: Petőcz Ferenc
Vegán rakott krumpli

4 adag

475541467_10222161135016292_183850006345533503_n.jpg

Idén is volt január és zajlott közben a Veganuár. Mi is beszálltunk ebbe a folyamatba, vegánok nem lettünk, inkább egyensúlyba hoztuk az étkezésünk. Ennek a sorozatnak utolsó étele nálunk a most következő tisztán vegán rakott krumpli lett. Érdemes kipróbálni mindenkinek, nálunk ez az étel biztosan fog még készülni. 

Hozzávalók:

  • 1 kg sárga burgonya
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 db hagyma félfőre vágva
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 2 csomag füstölt tofu (36 dkg)
  • 3 doboz vegán tejföl
  • 1,5 dl növényi tej
  • 1 tk füstölt fűszerpaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 15 dkg vegán trapista reszelve
  • só, bors
A krumplikat főzzük egy teáskanál sóval (egyben, héjastól). Mivel még sülni is fog ne főzd teljesen puhára. 15-20 perc elég neki a méretétől függően.
A füstölt vagy natúr tofuból készül az étel “tojás” eleme. Egy nagy tálba morzsoljuk bele, és keverjünk hozzá egy reszelt fokhagymagerezdet. Mehet bele a frissen őrölt fekete bors, és 1 doboz tejföl.
2 doboz tejfölt egy tálban keverjünk össze sóval, borssal, egy gerezd fokhagymával, és 1,5 dl növényi tejjel.
A hagymát  egy evőkanál olívaolajon, közepesen alacsony lángon pirítsuk. Pár perc múlva ehhez kerül egy gerezd reszelt fokhagyma és egy-egy teáskanál őrölt fűszerkömény és paprika.
200 fokra (légkeverésen 180 fok is elég) előmelegítjük a sütőt. Ha a krumplid megfőtt és legalább langyosra hűlt, megpucoljuk, karikázzuk..Egy nagyobb tepsit kenjünk ki kb. egy evőkanál olívaolajjal, és erre kerül egy réteg krumpli, amit sózunk, borsozunk. Erre kerül a tofu fele, majd rá a hagyma fele, erre jön atejjel elkevert tejföl fele, majd újra krumpli és tofu, hagyma, tejföl. A tetejére pedig a reszelt sajt.Fólia alatt 200 fokon 30 percig sütjük (a növényi sajtnak kell egy kis gőz, hogy megolvadjon), fólia nélkül méhg 15 percet rápirítunk.
Sütés után hagyjuk hűlni, hogy tálalásnál ne essen szét.
Én grillezet szívsalátávál és grillezett kápiával tálaltam, tetjét friss csirákkal szórtam.
Jó étvégyat!
475539457_10222161135296299_6824978470163375745_n.jpg
Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta