Régi és új étkek, mai ízek

Feri és András receptjei

2025. máj 18.

Fűszeres arab sütőtök leves

írta: Petőcz Ferenc
Fűszeres arab sütőtök leves

6 adag

493423976_10222830098259955_4391370491601807813_n.jpg

Ez a bejegyzés a blogunk ezredik jelentkezése. Sok receptünk még nem került fel. Sokat lamentáltunk azon, hogy melyik étel legyen itt az ezredik. Elmondhatjuk, hogy az ezeregyéjszaka meséin nőttünk fel, csodáltuk a varázslatot, a lenyűgőző ételeket is, azt a fűszeres íz és illat gazdagságot amely nagyon jellemzi az arab konyhát a mesés kelet süteményeit. Ezért végül ez a leves lesz az 1000. Jó ezt leírni, hogy ezt is elértük. Folytatjuk, remélem szeretitek az oldalunkat kedves Olvasóink! 

Vigyázat! Oly finom, illatos, hogy függőséget okoz!

Hozzávalók:

  •  olvaolaj
  • 75 dkg kanadai sütőtök (pézsmatök) kockázva
  • 2 vöröshagyma kockázva
  • 1 fej vöröshagyma vékony félholdakra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma reszelve
  • 3 ...
Tovább Szólj hozzá

Arab Levesek Egészség vega és tészta

2025. máj 18.

Tészta spárgából

írta: Petőcz Ferenc
Tészta spárgából

4 adag

448081267_10220437036394904_3200303391058783_n.jpg

Spárgának ilyenkor van szezonja és a magyar spárga pedig világhírű, de sajnos mindig picit túlárazott- Most van időszaka még kettő-három hétig, hogy viszonylag megfizethető áron lehet vásárolni. Ilyenko mi mindig készítünk valamit belőle, kihasználjuk a lehetőséget. Egy ilyen egyedi étel következik most, amely egy házi tészta lesz, persze adunk hozzá készétel tippet is. Akinek van tészta készítő gépe, ne használja ehhez, ez csak kézzel lehet elkészíteni, hogy a megfelelő állag meg legyen és utána egy mechanikus kézi tésztagéppel farabolni.

Hozzávalók:

  • 225 gramm zöldspárga
  • 350 gramm durumliszt
  • 1 tk só
  • 2 db tojás sárgája.

A spárgát daraboljuk, forrásban lévő vízbe tesszük 2 percet forraljuk, majd ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2025. máj 10.

Kapustnica

írta: Petőcz Ferenc
Kapustnica

492320439_10222777712950355_6344867786513390098_n.jpg

Ez a leves még húsvét közvetlen közelében készült. Mondhatni maradékmentés történt, mert még van a téli savanyú káposztából és a húsvéti füstölt csülök sem akart elfogyni. Örültem, hogy rátaláltam erre az ételre, amely kötödik a felvidékhez, szlovák és cseh jegyeket ötvöz, de igazából szlovák étel.

Hozzávalók:

  • 5 dkg szárított gomba
  • 30 dkg sertéslapocka
  • 20 dkg fütsölt sertéshús
  • házi füstölt kolbász 
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek zsír
  • 2 kk fűszerpaprika
  • 3 babérlevél
  • 6 szem borókabogyó
  • 80 dkg savanyű káposzta és a leve is 
  • 6 szem aszalt szilva

A szárított gombát beáztatjuk, majd miután beduzzadt felszeleteljük. A lapockát kockázzuk a füstölt hússal ...

Tovább Szólj hozzá

Levesek Szlovák Nemzetek konyhája

2025. máj 10.

Spárgás melegszendvics

írta: Petőcz Ferenc
Spárgás melegszendvics

6 szelet

495468660_10222945943916024_3321904611732657911_n.jpg

Kitört a spárga szezon és végre már megfizethető áron is lehet vásárolni. Nem is kellett gondolkodni, csak össze kellett rakni ezt az egyszerű gyors finomságot.

Hozzávalók:

  • 6 szelet kovászos kenyér
  • 10 dkg reszelt cheddar sajt
  • 30 dkg spárga
  • 20 dkg bacon
  • 15 dkg natúr krémsajt
  • só, bors
  • olívaolaj

A bacon sütőpapírral bélelt tepsiben ropogósra sütjük sütőben. Kevés olívaolajon a nagyobb darabokra vágott spárgát megpároljuk. A kenyereket megkenjük a krémsajttal, alaposan sózzuk, borsozzuk. A bacon rátörjük a megkent kenyerekre, majd hozzáadjuk a spárgát és megszórjuk a sajttal.

496128843_10222945956356335_1179058195629510031_n.jpg

Előmelegített sütőben ropogósra és pirosra sütjük. 

Jó étvágyat!

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2025. ápr 21.

Ázsiai zöldséges pulykaragu

írta: Petőcz Ferenc
Ázsiai zöldséges pulykaragu

491959829_10222768989492274_7536865273965311545_n.jpg

Továbbra is haladunk az egyszerű és gyors ételek mentén, probálva egészségtudatosan étkezni. Szerencsére már kezd beépülni a dolog az életünkbe, így most hozunk nektek egy remek gyors és egyszerű fogást.

Hozzávalók:

  • 40 dkg pulykamell darabolva
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 0,5 dl víz
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 kaliforniai paprika
  • 2 szál újhagyma
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 4 ek világos szójaszósz
  • 3 ek olaj, lehetőleg wok olaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 cm-es darab reszelt gyömbér

Elsőnek a vízben elkeverjük a keményítőt és ebbe tesszük a húst, addig forgatjuk a darabolt húst kanállal, ameddig felveszi a teljes keményítős vízmennyiséget. Erre azért van szükség, hogy hűsunk ne száradjon ki és ...

Tovább Szólj hozzá

ázsia Nemzetek konyhája

2025. ápr 21.

Párolt zöldségek grillezett tofu kockákkal

írta: Petőcz Ferenc
Párolt zöldségek grillezett tofu kockákkal

490182257_10222688180352096_3113431729648003272_n.jpg

Ezen a télen sikerült felszedni néhány kilót, így a vacsorán tudok valamit állítani, hogy megindulhasson a fogyás. Ez az étel is ennek egyik eleme és persze az egyszerű ételeké is.

Hozzávalók: 

  • Pácolt tofu
  • 30 dlg vegyes zöldség
  • vaj

A tofut kockázzuk és kevés vaj és olívaolaj keverékén aranybarnára sütjük, ekkor hozzáadjuk a fagyasztott zöldség keveréket és készre pároljuk az ételt, sóval esetleg zöldfűszerekkel ízesítünk.

Jó étvágyat!

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2025. ápr 21.

Pirítós juhtúróval sült zöldségekkel

írta: Petőcz Ferenc
Pirítós juhtúróval sült zöldségekkel

486372909_10222530915940584_3862616811719392143_n.jpg

Több, kevesebb sikerrel, de próbálunk tenni egészségünkért, így most ez a recept is jól jöhet a húsvéti nagy sonkázások utén reggelinek, vacsorának egyaránt. Mi a teljeskiőrlésű kenyér mellett tettünk most voksot és közben készítettünk házi kovászos kenyeret is. Jöjjön tehát a recept, amely oly egyszerű, hogy sokszor fogjátok Ti is készíteni.

Hozzávalók:

  • teljeskiőrlésű kenyér
  • juhtúró
  • pár szem koktélparadicsom
  • újhagyma vagy vöröshagyma vagy lilahagyma vagy vegyesen darabolva
  • pár szem gomba
  • paprika darabolva
  • kevéske cukkini darabolva
  • só, frissen őrölt bors esetleg zöldfűszerek

A kenyérszeleteket pirítsuk meg, majd kenjük meg juhtúróval. Erre kerülnek a már előtte olívaolajon kevés sóva ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

2025. ápr 09.

citromos tésztás csirkecomb

írta: Petőcz Szabó András
citromos tésztás csirkecomb

Szeretem az olyan ételeket, amik kimondottan a dolgos hétköznapokra vannak kitaálva. Ez a recept is közéjük tartozik. Kevés hozzávalóból áll, és nem szakadunk bele a meló utáni haza cipelésbe sem, mégis nagyszerű fogást tálalunk az asztalra. Ha párhuzamosan csináljuk a receptet, akkor sok időt spórolunk meg. Tészta olyan legyen amit szeretünk, és fusilit használtam, mert az volt otthon. Tálaláskor medvehagymát tépdeltem a tetejére, de bébi spenóttal is lehet tálalni. 4 adag lesz belőle.

citromos_teszas1.jpg

Hozzávalók: 1 kg csikrecombfilé, 35-40 dkg száraztészta, 1 fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 3 közepes cukkini, 2 citrom, olaj, só, bors, 2 dl főzőtejszín, 2 ág rozmaring.

citromos_testas3.jpg

Előkészítés: A hagymákat megpucoljuk, a vöröset ...

Tovább Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta

2025. ápr 05.

Mézes grízes krémes

írta: Petőcz Ferenc
Mézes grízes krémes

485144065_10222507795922598_9189729584835259147_n.jpg

Közelednek az ünnepek, megint kell egy kis könnyű sütemény, jelenleg egy klasszikus süti diabetikus módon következik, büntetlenül fogyasztható és senki sem fogja tudni az ízéről, hogy diabetikus.

Hozzávalók 25*25 vagy 20*30-as tepsihez:

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg procukor-helyettesítő
  • 4 ek méz helyettesítő
  • 2 tojás
  • 3 ek tej
  • 50 dkg szénhidrátcsökkentett liszt
  • 2 kk szódabikarbóna

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 5 ek búzadara
  • 25 dkg porcukor-helyettesítő
  • 25 dkg puha vaj
  • 1 csomag zéró vaníliás cukor

A tetejére:

  • 3 ek kakaó
  • 8 dkg porcukor-helyettesítő
  • 8 dkg vaj
  • 3 ek tej

486108128_10222507796402610_1316730777746090085_n.jpg

A sütőt melegítsük elő 170 fokra hőlégkeverésen. A tészta alapanyagait gyúrjuk össze. Osszuk 3 ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Sós és édes szenvedélyek

2025. ápr 05.

Tejszínes karalábés tészta szarvasgomba olajjal

írta: Petőcz Ferenc
Tejszínes karalábés tészta szarvasgomba olajjal

4 adag

481176721_10222364716905712_212013966315184235_n.jpg

Ezt a receptet hűshagyó kedden készítettük, de bármikor jó és éppen szezonja van a karalábénak, rogyadozik tőle a bolt és a piac, szerintem tetszeni fog.

Hozzávalók:

  • 60 dkg karalábé
  • 4 ek szarvasgombaolaj
  • 1 vöröshagyma 
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 ek olívaolaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • 5 dl levesalaplé (zöldségkockából)
  • 2 dl tejszín
  • csipet chiliphely
  • 1ó, bors
  • 30 dkg tészta
  • frissen aprított petrezselyem vagy turbolya

A karalábét felpucolkuk, kockázzuk és felét sózzuk, borsozzuk, 2 ek szarvasgombaolajjal elkeverjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 180 fokon megsütjük.

A hagymát kockázzuk, majd kevés olajon a reszelt fokhagymákkal lepirítjuk, ehhez kerül a karalábé kockék másik fele, ...

Tovább Szólj hozzá

Egészség vega és tészta

süti beállítások módosítása