Krumpligombóc leves
Elkészítés ideje: 1 óra, könnyű
Alapanyagok 4 főre: 10 dkg szalonna, 1,5 liter víz, pirospaprika, 1 ek piros arany, 1 kis konzerv sűrített paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 0,5 kg burgonya, 10 dkg liszt, 1 tojás, só és bors
0,5 kg felpucolt krumplit felteszünk főzni enyhén sós vízbe. Amikor megfőtt leöntjük a levét és hagyjuk picit kihűlni, ehhez adunk majd 10 dkg lisztet és 1 tojást, sózzuk. Összegyúrjuk és gombócokat formálunk belőle.
10 dkg házi füstölt szalonnát felaprítunk, zsírjára pirítunk és ehhez adunk 1 nagy fej kockázott vöröshagymát, 2 gerezd reszelt fokhagymát. Üvegesre pároljuk a hagymákat, majd kevés pirospaprikát, piros aranyat és egy kis konzerv sűrített paradicsomot adunk hozzá. Felöntjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk és belefőzzük a gombócokat. Régen ettünk ilyent és nagy öröm volt elkészíteni eme egyszerű, olcsóm és finom levest. Jó étvágyat! A receptet: Petőcz Ferenc készítette.