2017. feb 05.

Császárzsemle Graham lisztből

írta: Petőcz Ferenc
Császárzsemle Graham lisztből

Elkészítés: 2 óra, közepesen nehéz

Császárzsemle graham lisztből12 db:
50 dkg BL 55 liszt+ 20 dkg graham liszt
2 tk só
1 tk cukor
2,5 dl víz, 2,2 dl tej
5 dkg puha vaj, 2 dkg élesztő
szezámmag vagy mák a tetejére.

zsemle2.jpg

Az alapanyagokat dolgozzuk össze. Hagyjuk kelni meleg helyen 45 percet, majd a tésztát fordítsuk lisztezett felületre, vágjuk 12 felé és formázzunk az egyes darabokból gombócokat, amelyet letakarva újabb 15 percig kelesszünk.
Ezt követően a darabokból egy 40-45 centis rudakat formázzunk, amelyeket kössünk csomóra. A fent kilógó darabot alulról, lent kilógó darabot felülről tapasszuk a tésztához és kész a zsemle. Pihentessük a tésztát kb 30 percet letakarva, ezalatt melegítsük fel a sütőt 210 fokra és annak aljában a sütés előtt egy tepsiben egy pohár vizet öntsünk. Hőlégkeverésen kb 20 percet sütjük.

A receptet: Petőcz Ferenc készítette

zsemle1.jpg

Szólj hozzá

Házi pékség Egészség vega és tészta