Céklás kovászolt kenyér
Elkészítés: 40 perc + 1 óra pihentetés + 3-6 óra kelesztés, közepesen nehéz
370 gramm BL80 liszt
8 gramm só
160gramm nyers reszelt cékla
220 gramm BL 80 lisztből készült teljes kovász, nem előkovászból készült
2 dl langyos víz
1 ek olívaolaj
A hozzávalókat keverjük össze, majd gyúrjuk át. Egy viszonylag ragadós tésztát kapunk a cékla nedvessége miatt, majd hagyjuk 10 percig pihenni az egészet. A kovászt használjuk élesztő helyett, lentebb már írtam róla.
10 perc pihentetés után jön a tészta hajtogatása. Húzzunk egy darabot a tésztából és hajtsuk rá, majd fordítsuk el 90 fokkal és ismételjük meg a hajtogatást még 7 alkalommal. Ezután 10 perc pihentetés jön, majd újabb hajtogatás. Összesen 4 alkalommal kell ismételni, majd mehet 1 órára kelesztésre a tészta.
A kelesztés követően gyúrjuk át lisztezett asztalon a tésztát és helyezzük kilisztezett kenyérformába. Egyszerű forma kb 600 Ft-ért rendelhető a neten, én is nem régen vettem.
Hagyjuk a szakajtóban a duplájára kelni ami kb 3 óra, de rosszabb esetben 6 óra. nekem meg kelt 3 óra alatt, az 1kilós szakajtóban.
Hirtelen mozdulattal borítsuk a kenyeret egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd helyezzük be a 240 fokra előmelegített sütőbe. A sütő aljában egy tepsire öntsünk egy pohár vizet, majd 30 percig süssük 220 fokon hőlégkeverés mellett. Én biztosan csinálok még ilyent. Kihűlve, szeletelve egy látványos, egészséges finom kenyér.