Konfitált keszeg
Elkészítés: 2,5 óra, könnyű
Hozzávalók:
4 nagyobb keszeg
6 gerezd fokhagyma
só, bors, olaj, víz, borókabogyó,babérlevél.
A halat pucoljuk fel, irdaljuk be, majd töröljük szárazra. Sózzuk kívül, belül. Fokhagyma szeleteket tegyünk a hasába. Helyezzük egymás mellé a halakat egy hőálló tálban. Frissen őrölt borssal szórjuk meg. rakjunk rá fokhagyma gerezdeket, babérlevelet. Öntsük fel 2/3 rész olajjal, 1/3 rész vízzel úgy, hogy ellepje a halat. Ejtsünk mellé néhány szem borókabogyót.
120 fokon kb 2 órát pároljuk lefedve. Ekkor vegyük le a fedőt és 180 fokon süssük, amíg el nem párolog róla a víz és kezd pirosodni. A hal ekkor már olyan puha, hogy a szálkáit és a fejét is meg lehet enni, elporlad. Hidegen, melegen minden formában finom falat, olajban egy hétig is eláll a hűtőben romlás nélkül. Jó étvágyat.
A receptet: Petőcz Ferenc készítette