2017. feb 23.

Szalontüdő

írta: Petőcz Ferenc
Szalontüdő

Elkészítés: 2,5 óra, közepesen nehéz

Hozzávalók:

1kg tüdő

1 kg szív

40 dkg lapocka

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

babérlevél

1 citrom

2 ek liszt

mustár

só, bors, cukor, őrölt kömény

olaj

szalon.jpg

A sertés tüdőt, szívet, lapockát annyi vízbe, amennyi ellepi lehetőleg kuktában babérlevéllel, ízlés szerinti sóval, borssal, őrölt köménnyel puhára pároljuk. Kb 1 óra alatt teljesen megfő.

Ezután a kihűlt húsdarabokat feldaraboljuk, félre tesszük. A főzőlevet nem öntjük ki, mert a mártásunk alapja lesz.

Kevés olajt felhevítünk, benne 3-4 ek cukrot karamellizálunk. Amikor a karamell már kész hozzá adjuk az aprított vöröshagymát és belereszeljük a fokhagymát.

Az egészet összepároljuk, majd 2 evőkanál lisztet adunk hozzá, lassan felöntjük a főző lével és csomómentes mártás készítünk. Ízlés szerint adunk hozzá citromlevet, mustárt és cukrot, majd beletesszük a feldarabolt húst és összeforraljuk.

Főtt burgonyával, krumpli- vagy zsemlegombóccal tálaljuk.

A receptet: Petőcz Ferenc és Szabó András készítette

Szólj hozzá

Húsok és halak