Szalontüdő
Elkészítés: 2,5 óra, közepesen nehéz
Hozzávalók:
1kg tüdő
1 kg szív
40 dkg lapocka
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
babérlevél
1 citrom
2 ek liszt
mustár
só, bors, cukor, őrölt kömény
olaj
A sertés tüdőt, szívet, lapockát annyi vízbe, amennyi ellepi lehetőleg kuktában babérlevéllel, ízlés szerinti sóval, borssal, őrölt köménnyel puhára pároljuk. Kb 1 óra alatt teljesen megfő.
Ezután a kihűlt húsdarabokat feldaraboljuk, félre tesszük. A főzőlevet nem öntjük ki, mert a mártásunk alapja lesz.
Kevés olajt felhevítünk, benne 3-4 ek cukrot karamellizálunk. Amikor a karamell már kész hozzá adjuk az aprított vöröshagymát és belereszeljük a fokhagymát.
Az egészet összepároljuk, majd 2 evőkanál lisztet adunk hozzá, lassan felöntjük a főző lével és csomómentes mártás készítünk. Ízlés szerint adunk hozzá citromlevet, mustárt és cukrot, majd beletesszük a feldarabolt húst és összeforraljuk.
Főtt burgonyával, krumpli- vagy zsemlegombóccal tálaljuk.
A receptet: Petőcz Ferenc és Szabó András készítette