2017. júl 02.

Kovászos uborkaléleves húsgombóccal

írta: Petőcz Ferenc
Kovászos uborkaléleves húsgombóccal

leves_1.jpg

Magyarország egyik gasztronómiai csodája a kovászos uborka a kovászolás. A magam részéről egész nyáron mindennap képes vagyokkovászos uborkát enni és a levét is nagyon szeretem. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Sokan ismerik a hideg kovászos uborka levest, most mégis egy bográcsos verziót osztunk meg, mert megtetszett,kicsit változtattunk rajta, megcsináltuk és még tart az idény, tehát újra megfogjuk. Bár ez a recept bográcsra készült, most tűzhelyen készült, ha jól alakul, akkor jövőhéten bográcsba is kerül. 

leves2_1.jpgleves1_1.jpg

1 nagy fej hagymát reszeljünk le, 5 dkg rizst 1 dl vízben pároljunk meg addig, amíg felveszi a vizet. Adjunk hozzá 1 nagy fej reszelt hagymát, 50 dkg darált húst, 3 gerezd reszelt fokhagymát, só, frissen őrölt borsot, 1 tk pirospaprikát és a levesléhez felhasznált karalábé levelét. Ez utóbbi András Szabó ötlete volt és igaza van, mert ezek az illatos levelek sok leves betéthez felhasználhatók és tölthetők is, bár ennek a nyuszik annyira nem örülnek, de nem is esszük el előlük. Egy tojást még hozzá rakunk és ez lesz a levesbe a gombóc.

leves3_1.jpg

A leveshez egy fej hagymát kevés zsiradékon megpirítunk, amikor már kész, hozzá adunk 2 aprított sárgarépát, 1 darabolt karfiolt, 4 gombát aprítva (ezt a hűtőben találtuk) és azzal is pároljuk, majd felöntjük 0,5 liter kovászos uborkalével. Hozzáadunk 4 aprított kovászos uborkát, 10 dkg borsót, valamint még vizet és egy leveskockát. Volt még egy húsos orja csontunk a grillezésből maradt, íznek az is belement, ennek a kutya örült, hiszen a végén az övé lett. Amikor minden finom és puha, akkor vizes kézzel gombócokat formálunk és a levesbe szaggatjuk a rizses-húsos masszából. Addig főzzük, amíg a gombócban a hús is puha. Tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel szórjuk, erős pistát adhatunk hozzá! Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Levesek