2017. júl 11.

Kapros csirkegulyás

írta: Petőcz Szabó András
Kapros csirkegulyás

Ezt az ételt eredetileg bográcsban szerettem volna elkészíteni, de mivel országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, így sajnálatomra a tűzhelyen kellett elkészítenem.

2017_0625_149.JPG

Hozzávalók 4 főre: 2 egész csirkecomb (ketté vágva), olaj, 2 vöröshagyma (apróra darabolva), 2-2 sárgarépa és petrezselyemgyökér, fél- karalábé és zellergumó, 2-3 burgonya, 1 csokor kapor és petrezselyem zöldje (kaporból a zsengét válasszuk), 3 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, pirospaprika, fél ek. majoránna:

A gombóchoz: 25 dkg szemcsés állagú túró, 2-2 ek búzadara és zsemlemorzsa, só, kapor.

2017_0625_148.JPG

Az olajon az apróra darabolt vöröshagymát kevés olajon lepirítjuk, pár percig pirítjuk a fokhagymával együtt, jöhetnek a húsok, ezeket is le kell pirítani, majd jöhetnek a megpucolt és felkockázott, karikázott zöldségek- a krumpli kivételével. Sózzuk, borsózzuk, szórjuk meg kevés őrölt köménnyel. Néhány perc párolás után következett 2-3 ek. őrölt paprika, és a majoránna is a kapor szárával és annyi víz, hogy épp ellepje a levesbe valót. Eközben elkészítjük a túrógombócok alapját, amelyet 15-20 perc pihentetés után diónyi gömböket formázunk. Ha a hús szinte megfőtt, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát. Adunk hozzá még egy kevés vizet. Körülbelül 20 perc alatt megfő a krumpli, ekkor bele tesszük a gombócokat, és a felaprított kaprot, és petrezselymet. Addig főzzük, míg a gombócok feljönnek a leves tetejére. Erős paprikával, és friss kenyérrel tálaljuk.

Szólj hozzá

Levesek Szabadban láttuk főztük