2017. aug 13.

Zurek

írta: Petőcz Ferenc
Zurek

A lengyelek finom és híres levese

zurek.jpg

2015-ben volt egy nagy vállalkozásunk a maraton lefutás, minderre Krakkóban került sor. A helyi leves a Zurek a nagy híres étel, ez nekik olyan, mint nekünk a gulyás. Mivel a teljes receptet nem tudtuk megcsinálni itthon, mert nem lehet lengyel kolbászoz jutni, így jó fajta virslivel ment a pótlás.
15 dkg rozslisztet 4 dl forró vízzel elkeverünk, majd hozzá adunk 3 gerezd reszelt fokhagymát és legalább 5 napra, de ha 7 nap annál jobb félreteszünk letakarva. nem kell megijedni, csak kovász lesz belőle, picit bugyog, savanykás illattal. zurek1.jpg

Azon a napon, amikor már kész a kovászunk egy fej vöröshagymát kevés olajon megpárolunk, majd hozzáadunk sárgarépát, szárzellert és krumplit, sót, őrölt őrölt borsot, köménymagot. Felöntjük vízzel és a disznósajt készítésből maradt abalevet használtam még fel. Krumplit is főzünk bele.A lengyelek a krumpli kivételével a zöldségeket kiveszik belőle, én benne hagytam.

zurek2.jpg

Amikor a zöldségek puhák, akkor rakom bele a kovászt, ez fog sűríteni, majd a főtt, darabolt tojásokat és a kevés olajon megpirított karikázott virslit. Tálaláskor tejföllel kínáljuk. Jó étvágyat!

U.i.: a lengyelek a saját kolbászukat teszik bele, de itthon nem kapni.

zurek3.jpg

Szólj hozzá

Levesek Lengyel Nemzetek konyhája