2017. okt 25.

Édesburgonyás, teljes kiőrlésű lisztes gnocchi házi sajtos,tejszínes spenótos mártásban

írta: Petőcz Ferenc
Édesburgonyás, teljes kiőrlésű lisztes gnocchi házi sajtos,tejszínes spenótos mártásban

Elkészítés: 1 óra, közepesen nehéz

dsc09453.JPG

Szeretjük a finomságokat, sok finom alapanyagunk volt itthon, így egy reform ételt készítettünk, de annyira, de annyira finom lett, hogy azonnal elfogyott. Szeretni fogjátok.

40 dkg sárga és 40 dkg édesburgonyát kockázva vegyesen tegyünk fel főni sós vízben.  Közben ezalatt az készítsük el mártásunkat.

dsc09447.JPGdsc09446.JPG

Kevés olajon pároljunk meg 1 fej apró kockára vágott vöröshagymát, majd adjunk hozzá 30 dkg tisztított spenótot és pároljuk össze 4 gerezd reszelt fokhagymával és ízlés szerinti sóval, borssal.  Amikor a spenót összeesett, adjunk hozzá 2 dl főzőtejszínt és 1 dl vizet, rúdmixerrel pürésítsük. Ekkor kerül hozzá 2 éves házi sajt, amelyet én a dunaújvárosi piacon kedvenc kereskedőmtől szoktam venni kb 5 dkg-t reszelünk bele a Puha István féle sajtból. Jobb, mint a boltokban kapható bármelyik parmezán, ezért meg kell emlékezni róla. 

dsc09448.JPG

Mártásunk a sajttól sűrűsödik, és ezzel kész is van. A burgonyákat miután megfőtt szűrjük le, hagyjuk kihűlni. Amikor kihúlt hozzáadunk ízlés szerinti sót, frissen reszelt szerecsendiót, 1 tojás és annyi teljes kiőrlésű rozslisztet, amennyit felvesz (kb 25 dkg). Közben bő mennyiségű sós vizet teszünk fel főni és összegyúrjuk tésztánkat. Lisztezett felületen rudakat formázunk, majd feldaraboljuk. A gnocchi formázása nem erősségem, így villával rusztikusra formáztam őket. 

dsc09450.JPG

Lobogó vízben kifőzzük a gnocchit, amikor feljött kellemes lágy tésztát kaptunk, amelyet lecsepegtetve beleforgatunk a mártásba. Majd tálaljuk, egy pohár olaszrizling remek kísérője az ételnek. Jó étvágyat.

dsc09452.JPG

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta