Reszelt krumplileves
Rozmaringos reszelt krumpli leves 4 főre:
50 dkg burgonya (lehet új is)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna (lehetőleg házi)
2 ek liszt
1 ág rozmaring
Babérlevél
Só, őrölt bors és kömény, pirospaprika
Tejföl
A szalonnát apró csíkokra vagy kockákra vágva helyezzük egy lábos aljába, tűzőn pirítsuk a zsírjára. Ezt követően adjuk hozzá az aprított hagymát, zúzott fokhagymát, kevés sót, és pároljuk üvegesre.
Amikor a hagyma már megfelelő, adjuk hozzá a két evőkanál lisztet, majd a pirospaprikát és az így kapott rántást öntsük fel 1 liter vízzel. Adjuk hozzá a fűszereket, forraljuk fel, ez alatt az idő alatt pedig reszeljük le a krumplit.
Amikor a leves felforrt keverjük hozzá a reszelt krumplit, majd újra forrástól számított 5 percig főzzük.
A keményítőnek köszönhetően egy lágy krémes házias levest kapunk, amelyet tálaláskor tejföllel ízesítünk, és rozmaring ággal díszítünk. Házikolbásszal dúsítható.
Jó étvágyat!