2018. jan 21.

Citromos retekleves fűszeres húsgombóccal

írta: Petőcz Ferenc
Citromos retekleves fűszeres húsgombóccal

Elkészítés: 45 perc, könnyű

dsc09961.JPG

Elsőre biztosan meghökkentő e leves tartalma, de ha belegondolunk, akkor miért is ne? Mert igazi téli vitamindús finomság. Ha megesszük a fekete, jégcsap retket, ha szeretjük a karalábét, akkor nos, könnyen a karalábé ízvilágába csöppen az ember ennek a levesnek a hatására, mégis más, friss és finom. Próbáljátok ki, mert olcsó és könnyű, mellette még egészséges is.

60 dkg darált lapockát (lehet csirke- vagy pulykamell is) keverjünk össze kevés őrölt fehér borssal, őrölt korianderrel, sóval, kevéske friss aprított rozmaringgal, görög szénával, kakukkfűvel, curry növénnyel, 1 fej darált vagy reszelt vöröshagymával, egy gerezd reszelt fokhagymával 4 ek zsemlemorzsával, egy tojással. Ebből lesz a gombócunk, majd hagyjuk 30 percet pihenni.

dsc09958.JPG

60 dkg jégcsap vagy fekete retket megpucolunk és felkockázunk, valamint egy nagy sárgarépát.

dsc09959.JPG

Kevés olívaolajon 1 fej vöröshagymát megpárolunk 2 gerezd reszelt fokhagymával. Hozzáadjuk a retket és a répát, sóval, őrölt köménnyel és koriandermaggal fekete borssal ízesítjük, kicsit pároljuk.

dsc09960.JPG

Felöntjük kb 1,5 liter vízzel és felforraljuk, utána takarékon puhára pároljuk a zöldségeket, kb 15 perc. Szükség esetén utána ízesítünk. 2,5 dl tejfölbe 1 citrom levét belekeverjük és hozzáadjuk a leveshez. A húsos keverékből vizes kézzel gombócokat formálunk és a forrásban lévő levesbe tesszük. A közepes hőfokon fővő levesben amikor a gombócok feljönnek, hozzáadunk még friss petrezselymet és elzárjuk. A leves kész, tálalható. Citrom ízlés szerint kerülhet még bele, tejföl helyett lehet joghurtot vagy kefirt is használni.

Szólj hozzá

Levesek Húsok és halak Egészség vega és tészta