2018. feb 13.

Rakott kel

írta: Petőcz Szabó András
Rakott kel

dsc09883.JPG

Így a tél vége felé már minden ami zöld kívánkozik a tányéromra, ez olyan gasztronómiai télűzésféle mint a farsang. Nem tudtam ellenállni a kínai kelnek a bolt polcán, olyan üde színe volt. Lehet kelkáposztából is készíteni, mint ahogy a ragut sertésből. A paradicsomlét 2 konzerv paradicsomszósszal (90 dkg) helyettesíthetjük. Ez egy olyan étel, amihez szinte mindig minden otthon megtalálható, kevés vásárlást igényel. Az ilyen ételeket szeretem jénai tálban elkészíteni, mert látványos a tálalása.

dsc09879.JPG

dsc09878.JPG

Hozzávalók: 1 kínai kel, 25 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 50 dkg darált pulykahús, gombasó, bors,40 dkg tejföl, 1 liter paradicsomlé.

dsc09882.JPG

Elkészítés:A rizst dupla mennyiségű vegetával ízesített vízben megfőzzük. olajon megpároljuk az apróra felvágott vöröshagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, épp csak illatozni hagyjuk. Jöhet hozzá a darált hús, és fehéredésig pirítjuk. Gombasóval, törött borssal fűszerezzük, beleöntjük a paradicsomlevet és összefőzzük. Eközben a kelt leveleire szedjük és forrásban lévő sós vízben főzzük kb. 1-1,5 percig. Kelkáposztánál a vastag főeret kivágjuk belőle. itt 3 perc a főzési idő. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy hőálló tálat kivajazunk, egy réteg levéllel kirakjuk. A rizst és a ragut összekeverjük., egy ragus réteg következik. Addig folytatjuk, míg a sütőtál szinte tele nem lesz, a tetején kelnek kell lennie, amit megkenünk tejföllel. Kb. 40 perc alatt összesütjük. Tálalás előtt hagyjuk kicsit állni, így szépen szeletelhető lesz.

Szólj hozzá