2018. ápr 03.

Kólában főtt, lekvárral sült sonka

írta: Petőcz Szabó András
Kólában főtt, lekvárral sült sonka

dsc00176.JPG

Idén a hagyományos sonka mellett egy különlegeset is készítettem, nekünk nagyon ízlett. Nem csak húsvétkor lehet elkészíteni!

dsc00167.JPG

dsc00171.JPG

Hozzávalók: 1 kg füstölt tarja, 2 l cukros kóla és ugyanennyi víz, 4 db babérlevél, 6 szem fekete bors, 1 fej vöröshagyma, 10 gerezd fokhagyma, 2 szál rozmaring, 20 dkg sárgabaracklekvár.

dsc00172.JPG

dsc00173.JPG

Elkészítés: A tarját előző este langyos vízbe áztatjuk. Másnap leöblítjük. Egy nagy fazékba tesszük a húst, hozzáadjuk a többi hozzávalót a sárgabaracklekvár kivételével, és megfőzzük lassú, gyöngyöző forrással. Amikor a sonka elkészült egy tűzálló tálba helyezzük. A sütőt előmelegítjük alsó-felső sütésnél 220, hőlégkeverésnél 200 fokra. A visszamaradt léből kihalásszuk a hagymákat, amit a lekvárral összeturmixolunk, és ezzel a masszával jól bekenjük minden oldalát, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. Tormával és friss kaláccsal kínáljuk.

dsc00175.JPG

Szólj hozzá

Húsok és halak