2018. júl 30.

Kapros töltött káposzta cserépedényben

írta: Petőcz Ferenc
Kapros töltött káposzta cserépedényben

Elkészíts: Könnyű, 2,5 óra

dsc01126.JPG

Itt a nyár és írtunk más sokszor a könnyed ízekről, ételekről. A töltött káposzta valójában nem az,bár van itt az oldalunkon néhány könnyed töltött káposzta, így nektek olvasóinknak érdemes keresgélni blogunkon. Most a kapor ad könnyedségnek ennek az ételremeknek és nincsenek nagy dolgok benne, csak újra gondoltuk az eredeti receptet. Íme!

dsc01120.JPG

Egy edényben 20 dkg rizst pároljunk össze 5 dl vízzel. Törjünk össze szemes borsot sóval, ez finomabb így, mint a bolti őrölt. 60 dkg lapockát daráljunk le 1 fej vöröshagymával, 5 gerezd fokhagymával és adjunk hozzá borsos sóból valamint hozzáadunk fél csokor aprított kaprot, 2 ek pirospaprikát és 1 órára hűtőbe tesszük, hogy érjenek az ízek. Ezt követően pedig hozzáadjuk a rizst és 1 tojást, összekeverjük és kész a töltelékünk.

dsc01121.JPG

A rizs edényében egy kis házi szalonnát zsírjára sütünk, majd hozzá adunk 2 fej kockázott fokhagymát, 1 darabolt paradicsomot, paprikát, erős zöldpaprikát és pici sót, lecsós alapot készítünk, amelyet belerakunk a cseréptálunk aljába. Erre kerül egy adag savanyú káposzta (az egész ételhez kb. 1,2 kg), pirospaprika, bors, füstölt csülök és erre jönnek a gombócok kelkáposztába rejtve (összesen 10 gombócunk lesz ebből a mennyiségből). Majd megint káposzta, babérlevél, csülök pirospaprika és így, ameddig edényünk megtelik. A káposzta közé rejtjük a maradék fél csokor kaprot is. Az egészet felöntjük vízzel. A cserépedényre a tetejét rátesszük, a sütőbe tesszük majd felhevítjük a sütőt maximumra és utána visszavesszük 180 fokra. Így főzzük készre kb. 2 óra alatt. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Húsok és halak