2018. sze 11.

Zsályás-erdei gombás-kacsamájas rizottó

írta: Petőcz Ferenc
Zsályás-erdei gombás-kacsamájas rizottó

Elkészítés: 40 perc közepesen nehéz.

gomba1_1.jpg

Hosszú forró nyár, ebben volt részünk. Sajnos ez gombászati szempontból nem volt jó. Azóta volt kevés eső, de megint meleg van. De azért végre szerencsénk volt, hisz találtunk kettő fajta vargányát és 3 fajta tinórut, laskát, sárga gévagombát és pár finomságot az erdőben. Így adta magát a képen látható, látszólag kevésbé szép, de annál finomabb étel.

2 fej kockázott vöröshagymát kevés olívaolajon megpárolunk, majd hozzáadunk 60 dkg kockázott kacsamájat. Picit pároljuk sózzuk és borsozzuk, lehetőleg őrölt fehér borssal, mert szárnyas májunk és a gomba is nagyon kedveli. Ehhez adunk 7-8 nagyobb aprított zsálya levelet és picit pároljuk, majd jöhetnek az erdei gombák kb 60 dkg szintén. Ezzel is pároljuk picit, ekkor nem kóstoljuk, meg a gombáink egy része úgynevezett 20 perces gomba, addig nem szabad kóstolni, de közben hozzáadunk 32 dkg rizottó rizst és elkezdjük felönteni húsleves lével, lehet készíteni kockából is, úgy is finom. A vége felé én már csak száraz fehérbort adtam hozzá, minél puhább volt a rizs. De vigyázzunk a szaftnak a képen látható krémesnek kell lennie, ameddig a rizs megfőtt, de aldante félkemény állagúnak, ezt kell megtalálni főzés közben, hogy egyensúly legyen. A legvégén, amikor már mindenünk jó állagú, hozzáadunk kevés tejszínt és vajat, ettől lesz krémes és frissen reszelt parmezánt, bár én a helyi piacon kapható házi érlelt öreg sajtot veszem, jobb bármelyik bolti parmezánnál, így ismételten megemlékezem a dunaújvárosi piac legjobb házi termékeit árusító Puha családról. 

Jó étvágyat, tálaláskor frissen vágott petrezselyemmel szórhatjuk.

Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Húsok és halak Szabadban láttuk főztük Egészség vega és tészta