2018. okt 06.

Zellerkrémleves zsemlegombóccal

írta: Petőcz Ferenc
Zellerkrémleves zsemlegombóccal

Elkészítés: közepesen nehéz, kb 30 perc. (6 adag)

dsc01741.JPG

60 dkg felkockázott zellert, 1 fej kockázott vöröshagymát 3-4 percig párolunk 5 dkg vajon, sózzuk, borsozzuk( fehérbors jó hozzá), majd felöntjük leveskockából készült 2 liter zöldségalaplével. 15 percet főzzük, majd rúdmixerrel pürésítjük. Hozzáadunk 2,5 dl tejszínt, 1 citrom levét és egyszer összeforraljuk, egy csokor petrezselymet vagy szárzellert adunk hozzá aprítva. Levesbetétként zsemlegombócot adunk hozzá.

Zsemlegombóc: 3 zsemlét felkockázunk, kevés olívaolajjal megöntjük, pici tengeri sót szórunk rá és egy tepsiben hőlégkeverésen piros ropogósra pirítjuk. Ezt követően hagyjuk kihűlni és 1,5 dl tejjel megöntjük. Adunk hozzá 2 tojást, 6 ek lisztet vagy amennyit felvesz és 5 dkg darabolt, pirított bacont, aprított zellert. Sózzuk, borsozzuk, hagyjuk pihenni 30 percet. Ha kell ekkor utána igazítunk a liszt aránynak. Forrásban lévő vízbe vizes kézzel kis gombócokat rakunk, amikor feljött a tetejére, akkor 3-4 percet hagyjuk még és kiszedjük, hogy ne ázzon el. A levesbe betétként adjuk. 

Nagyon finom. Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Levesek