2018. nov 28.

Kókuszos csirke

írta: Petőcz Szabó András
Kókuszos csirke

dsc01895.JPG

Ezt az ételt a párom születésnapjára készítettem. Érdemes kipróbálni, hiszen a kókusz íze nem tolakszik, hanem csak kiegészítője az ételnek. E recept félszáraz fehér borral készült, véletlenül se cseréljük le félédesre, még ha kicsit többet is kell a borpultnál időznünk, 2 üveggel veszünk, az egyiket jól hűtsük is be, evvel fogjuk az ételt kínálni. A mazsolát lehetőleg az előző este áztassuk be a tejbe, de akkor sincs semmi baj, ha az étel készítésénél tesszük meg, de ilyenkor langyos tejbe tegyük. Egész csirkéből is elkészíthetjük, de akkor a súlya kb. 1,5 kg legyen.4 főre készült a recept.

Hozzávalók: 8 nagyobb csirke felső comb, 10 dkg vaj, 1 dl. félszáraz fehérbor,fél citrom reszelt héja és leve, 5 dkg kókuszreszelék, só és szerecsendió ízlés szerint, 1,5 dl tejszín, mazsola kb. egy maréknyi.

dsc01893.JPG

Elkészítés: A csirkecombokat megmossuk, a felhevített vajon kissé lepirítjuk, sózzuk, szerecsendióval fűszerezzük, hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját, felöntjük a borral és fedő alatt, lassú tűzön pároljuk. Az elkészült húst tányérra kiszedjük, levében elkeverjük a kókuszreszeléket, felforraljuk, végül hozzáadjuk a tejszínt, amivel már nem forraljuk, csak éppen összerottyantjuk. Vajas párolt rizst készítünk, amelyhez hozzáadjuk a tejben áztatott mazsolát, és evvel a tejjel készítjük el a köretet. A mártást a húsra öntve tálaljuk. 

Szólj hozzá

Húsok és halak