Savanyú káposztával töltött hústekercs bacon köntösben sült zöldségekkel
Még van idén pár nap karácsonyig, s még nem tiszta, mi lesz a menü, kísérletezgetünk, hogy a hagyományos ételek is asztalra kerüljenek, de mégis valami új legyen. Kigondoltam a töltött káposztával töltött dagadót, ami minden bizonnyal az ünnepek környékén vagy utána elkészül, de jelenleg nem volt minden hozzávaló itthon és nem volt kedvem boltba menni. Így megakottuk ezt, amely méltán lehet majd ünnepi fogás és remélem ízleni is fog. Akkor jöjjön a recept.
Kb 1 kg-os dagadót úgy vágjunk félbe, hogy kb egy téglalapot kapjunk.Mindkét oldalán enyhén sózzuk meg és borsozzuk.Majd a belső oldalra, amelyet töltöeni lehetett volna rakjunk savanyú káposztát, mi a házi káposztánkat használtuk fel és szórjuk meg kevés pirospaprikával. Az egészet tekerjük fel, majd baconnal is borítsuk be. Kötöző zsínórral kötözzük és helyezzük egy tepsibe, amelyet előtte enyhn kiolajoztunk és öntsünk alá egy pohár vizet. Fejdük le alúfóliával és 180 fokon másfél órát pároljuk. Utána levesszük a fóliát és pirosra, ropogósra sütjük a bacont. Ekkorra puha lesz a húsi és egyáltalán nem lesz száraz.
Ezalatt az idő alatt elő lehet készíteni a zöldségeket, burgonyát, édesburgonyát és céklát hámoztam, sóztam, borsoztam és olívaolajjal, lime lével összekevertem. Amikor a húsról levesszük a fóliát már mehet be egy másik tepsiben a sütőbe, ez lesz a köret és addig sütjük ameddig belül puha, kívül roppanós lesz a zöldség.
Az egészet jó finom száraz vörösborral kínáljuk. Jó étvágyat!