2019. feb 10.

Mézes sült oldalas naranccsal pikáns csicsókapürével

írta: Petőcz Ferenc
Mézes sült oldalas naranccsal pikáns csicsókapürével

szoja1.jpg

Hozzávalók:

1 kg oldalas
kókuszzsír
1 fej vöröshagyma kockázva
3 ek római kömény
2 ek erőspista
9 gerezd fokhagyma reszelve
3 ek méz
2,5 dl szójaszósz
3,5 dl narancslé

1 kg csicsóka kockázva
szárított chili összetörve
10 dkg vaj

Az oldalast sózzuk meg és tegyük egy fazékba. Adjunk hozzá 1,25 dl szójaszószt, 5 gerezd reszelt fokhagymát, 1 ek erős pistát, 2 ek őrölt római köményt, mindezt bátran és öntsük fel annyi vizzel, amennyi ellepi. forrás után 2 órán keresztül főzzük. 

szoja2.jpg
Ez alatt az idő alatt készítsük el a narancsos szirupot. Egy kis lábasban melegítsük fel a kókuszzsírt, adjuk hozzá a másik ek erős pistát és a római köményt. Kb 30 másodpercet pirítsuk, utána adjuk hozzá a maradék fokhagymát és a kockázott vöröshagymát.. Öntsük fel a szójaszósz másik felével a narancsnlével és adjuk hozzá a mézet is. Forraljuk fel, majd készítsünk belőle szirupot ez kb 20-25 perc. 
Amikor a hús megfőtt, csepegtessük le és kenjük be mindkét oldalát a sziruppal. Helyezzük egy kiolajozott tepsibe, amelyet egy előre 200 fokra előmelegített sütőbe teszünk és hőlégkeverésen kb 6-7 percet sütjük. 

szoja3.jpg
Csicsókapürével tálaljuk.
Csicsókapüré:
A darabolt csicsókát enyhén sós vízben megfőzzük, majd a főző vizet leöntjük. Hozzá adunk 10 dkg vajat ízlés szerinti sót és összetört chilit, ezzel összetörjük krumplinyomóval és máris kész.
Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Húsok és halak