Tofufasírt
Párommal néha húsmentes ételeket kívánunk, főleg akkor amikor előtte huzamosabb ideig fogyasztottunk sertéshúst. Jól esik ez a kisebb böjt a sok hús után. Egyszerűen elkészíthető, gyors étel, amit akár baráti összejövetelekre is elkészíthetünk.
Hozzávalók: 40 dkg füstölt tofu, 2 tojás, 15 dekányi zsemlemorzsa, 2 ek. szójaszósz, 1/2 tk őrölt gyömbér, 1 tk fokhagymapor, ízlés szerinti chilipehely, olaj a sütéshez.
Az öntethez: 4 ek. ketchup, 1 tk. Worchesterszósz, 1 tk. mustár, 1 tk. méz, 1 tk. erős pista, 1 ek. szójaszósz, 1/2 tk. őrölt gyömbér.
Elkészítés: A tofut kisebb darabokra vágjuk, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a tojásokat és a fűszereket, majd egynemű masszává turmikszoljuk. Hagyjuk állni, míg az olaj felmelegszik. Ekkor vizes kézzel kisebb golyókat formázunk a masszából, a forró olajban megsütjük őket félidőben megforgatjuk a gyolyócskákat, majd papírtörlőre kiszedjük, kissé lecsöpögtetjük. Eközben az öntet hozzávalóit kézi habverővel kikeverjük. Paprikát, paradicsomot, uborkát, retket, salátaleveleket aprítunk a tányérokra, amelyeken felszolgáljuk az ételt, kínálócsészében mellé tálaljuk az öntetet, és a kisült golyókkal forrón tálaljuk.