2019. aug 03.

Sárgabarackos zabpehely felfújt

írta: Petőcz Ferenc
Sárgabarackos zabpehely felfújt

dsc03003.JPG

Most következő sütink bizony nagyon finom.. Sokan pedig hajlamosak lesznek azt hinni, hogy egészséges a zabpehely miatt. Elkeserítő a valóság, hisz a zabpehely erősen magas szénhidrát tartalommal rendelkezik, így cseppet sem ajánlott a dietetikusok által, legfőképp cukorbetegség esetén ajánlott kerülni. De néha jól esik egy kis elhajlás, így jöjjön a receptünk.

Forraljunk fel 25 dkg tejet, majd öntsünk bele 25 dkg nagy szemű zabpelyhet és 4-5 percig kevergetve főzzük, adjunk hozzá 5 dkg vajat is, amely ennyi idő alatt beleolvad, fedjük le, tűzről levéve hagyjuk kihűlni. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a zabpehely felszívja a tejet.

Eközben előkészítünk mag nélkül 60 dkg sárgabarackot feldaraboljuk, fél citrom levével, 1 tk őrölt fahéj és 2 ek cukor keverékével összekeverjük.

A sütőnket előkészítjük 170 fokra, hőlégkeverésen ezen fog sülni az étel. 4 tojás sárgáját 7 dkg cukorral fehéredésig dolgozunk el, ehhez adjuk a zabpelyhes keveréket. A tojások fehérjét habbá verjük és azt is az ételbe forgatjuk. Vigyázzunk a hab ne törjön össze. A tészta egyik felét egy vajjal kikent tesibe tesszük a hagyományos 20*30-as tepsi az ideális. 15 percig ezt a réteget elősütjük, ekkor ráhelyezzük a lecsepegtetett sárgabarackot. Az elősütés azért kell, hogy a barack ne áztassa el a sütit és kap egy kis kérget az első réteg is. A sárgabarack tetejére kerül a második réteg zabpelyhes keverék. 

dsc03000.JPG

Sütőben hőlégkeverésen 170 fokon kb 40 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A végén fahéjas porcukorral tálaljuk. Jó étvégyat!

dsc03002.JPG

Szólj hozzá