2019. aug 11.

Aszalt paradicsomos humusz

írta: Petőcz Ferenc
Aszalt paradicsomos humusz

dsc03016.JPG

Korábban ígértem, hogy készítünk humuszt sokfélét. Közben eltelt egy év, az ígéret betartva, lesz még sokféle recept belőle, annyi biztos, hogy sűrűbben fognak készülni, mint eddig. Az is biztos, hogy finomabb, jobb, egészségesebb és mentes az étel a boltihoz képest  és persze sokkal olcsóbb. Gondoljunk bele, néhány dkg humusz 5-700 Ft. Most egy 4 tagú családnak való nagyobb adag receptje jön és ez az egész kb 300 Ft és 5 perc munka. Arról nem beszélve, hogy egy nap érés után olyan ízorgia van, amely után követelni fogják az új és újabb adag humuszt, azaz csicseribosó krémet a mesés arab konyha egyik étel finomságát. A képen már csak a maradék látható.

dsc03018.JPG

A képen látható tahini krémre is szükség van az elkészítéshez. Ezt éppen Görögországból hoztam, de nem kell félni, mert itthon is minden nagyobb élelmiszer boltban kapható tahini azaz szezámkrém. Nincs benne ördöngösség, rengeteg recept kering ennek elkészítésére az interneten. Ez nem más mint darált szezámmag és olívaolaj keveréke.

Akkor jöjjön az a recept, amit megálmodtam és nagyon bejött. 

6-7 db aszalt paradicsomot felkockázunk, majd kevés olívaolajjal rúdmixerrel pürésítjük. Hozzá kerül 40 dkg csicseriborsó konzerv leöblítve, ehhez adunk 1-1,5 citrom leve ízléstől függően, 3 gerezd reszelt fokhagyma, kevés só, 2 ek tahini, annyi olívaolaj, amennyit felvesz, frissen őrölt bors. Az egészet pürésítjük, ha túl száraz, akkor olívaolajat csepegtetünk hozzá addig, ameddig szép krémes nem lesz. Kóstolás után még utána ízesítjük, ha szükséges.Behűtve másnap fogyasztjuk, ennyi kell íz ízek érésére. Pirítósra, kenyérre, puffasztott rizsszeletre, pitára vagy másra tálaljuk.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Arab Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta