2019. nov 27.

Rakott őzlábgomba

írta: Petőcz Ferenc
Rakott őzlábgomba

 

ozlab2.jpgozlab5.jpg

Az elmúlt 3-4 napban rengeteg gombát sikerült szedni baranyai Mecsekben töltött napjaink alatt. Köztük volt és van a nagy őzlábgomba kb 3-4 kg. E recept ebből készült. Remélem tetszeni fog.

Hozzávalók:
1,5-2 kg egyforma nagyságú burgonya, só, 25 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 4 közepes vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 kg őzlábgomba, 1-1 csokor petrezselyem és metélőhagyma (snidling), 30-40 dkg juhtúró, őrölt fekete bors
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
1 nagy doboz (450 gramm) tejföl, 3 tojás, 10 dkg reszelt sajt (füstölt is lehet)

1. A burgonyát alapos mosás után héjában, enyhén sózott vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd amikor már nem annyira meleg, meghámozzuk, hűlni hagyjuk.

ozlab1.jpg
2. Közben a szalonnát kis kockákra vágjuk, egy serpenyőben, közepes lángon 5-6 perc alatt megpirítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnához adjuk, kevergetve 5-6 perc alatt megfonnyasztjuk. A fokhagymát présen átnyomjuk vagy fölaprítjuk, a szalonnás hagymához adjuk, kevergetve 2-3 percig pirítjuk.

ozlab7.jpg
3. Az őzlábgombát lekefélgetjük, a fejét használjuk főzéshez, amit nagyobb darabokra vágunk. A szára frissen rágós, csalódást okozna, ezért ne főzzünk vele, hanem szárítsuk meg, majd őröljük porrá, így nagyszerű ízesítő lesz belőle. A petrezselymet és a metélőhagymát finomra vágjuk.

ozlab3.jpg
4. Következhet a rétegezés. Egy nagyobb, magas peremű tepsit kivajazunk, majd a karikákra vagy kockákra vágott krumpli felét egyenletesen elterítjük benne.

ozlab6.jpg

Kissé megborsozzuk, a gombát ráhalmozzuk, majd rámorzsoljuk a juhtúrót. Ezen egyenletesen elosztjuk a szalonnás hagymát, amit a fölaprított zöldfűszerek kétharmadával meghintünk. A maradék krumplit egyenletesen ráhalmozzuk, megborsozzuk.

ozlab4.jpg

5. A tejfölt a tojásokkal elhabarjuk, kissé megsózzuk, a maradék zöldfűszereket belekeverjük. A rakottasra kenjük, reszelt sajttal megszórjuk, végül előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) 25-30 percig sütjük.

6. Kockákra vágva tálaljuk. A tetejét enyhén sós, borsos, apróra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával fűszerezett tejföllel is meglocsolhatjuk.

Jó tanács
– Az étel elkészíthető termesztett csiperkegombából is.

Megjegyzés
– A gombáról részletesebben a konyhai kisokosban olvashat.

Fontos!
– A maga által szedett vagy ismerőstől kapott gombát minden esetben vizsgáltassa be gombaszakértővel!

10 főre
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy adag: 619 kcal

Szólj hozzá

Szabadban láttuk főztük Egészség vega és tészta