Paradicsomos kacsa
Ez egy roppant egyszerű étel, most aktualitását az adta hogy szinte minden boltban lehet (végre) kacsát venni! Tökéletes alternatíva hogy újabb elkészítési módot mutassunk be, és egyben növeljük e remek állat fogyasztását. Aki rendszeresen olvass e blogot, biztosan talál több kacsás receptet is, pl. portugál rizses kacsa, most hirtelen ez jutott eszembe, de biztosan akad több is, de ki tudja ezt fejből ennyi recept után.
Hozzávalók: 1 egész kacsa, 2 rozmaring ágacska, 6-8 szem egész fekete bors, 1 dl. száraz fehér bor, 1 dl. borecet, 1-2 tk. só, 1 nagy vöröshagyma, 60 dkg. paradicsom,olaj, kevés folyadék (lehet alaplé, de maradék húsleves is), 1 késhegynyi őrölt fekete bors.
Elkészítés: A kacsát 8 részre vágjuk, egy akkora tálba rajuk amekkorában éppen elfér, mellé tesszük a rozmaring ágakat (előtte mossuk meg), a borsot, sózzuk. Összekeverjük a bort és az ecetet, evvel a lével leöntjük a húst, jól összeforgatjuk, majd betesszük a hűtőbe. Néhányszor átforgatjuk, ebben a pácban hagyjuk a szárnyast érni néhány órán keresztül vagy akár egy éjszakát is. A megtisztított vöröshagymát vékony karikákra vágjuk. Aki nem szereti a paradicsom héját az meg is hámozhatja. A paradicsomot feldaraboljuk. Az olajat egy nagy edényben felforrósítjuk, és a hagymakarikákat megpirítjuk rajta. Hozzátesszük a paradicsomot, sóval, borssal fűszerezzük. Lefedjük és 15 percig pároljuk. A kacsadarabokat a páclével együtt beletesszük a paradicsomos mártásba. Fedő alatt egy órán keresztül pároljuk. ha levét elfőné kevés folyadékkal vagy húslevessel pótoljuk. Köretként hajdinát adtam hozzá, de lehet rizzsel is tálalni, esetleg bulgurral vagy kuszkusszal is.