Zabtöretes pontygombóc leves
Nálunk e leves volt a karácsonyi leves, a blogra időhiányában nem került fel eddig, de nem csak karácsonyra, bármikorra jó annak aki szereti a halat és annak is aki nem, mert ezt követően szálkamentesen kóstolhatja a pontyot, segítve a halfogyasztás népszerűségét.
Zöldségekkel(hagyma,sárgarépa,fokhagyma, gyökér) felteszünk főni 1 kg pontyfilét lehetőleg egyben. Amikor a hal megpuhul kivesszük a hagymákkal együtt a zöldségeket még hagyjuk megfőni. Majd a levet leszűrjük, a tiszta lébe a leöblített zöldségeket visszatesszük. 7 dkg zabtöretet kétszeres mennyiségű vízben puhára főzünk. A megfőtt hagymákat a hallal ledaráljuk, majd hozzákeverjük a főtt zabtöretet, 1 tojást és annyi réteslisztet, amennyit felvesz. Vizes kézzel a zöldséges forró, de nem lobogó hal alaplevünkbe gombócokat formázunk, készre főzzük tálaljuk, ízlés szerint házi Erős Pistával tálaljuk.
Jó étvágyat!