2020. már 17.

Savanyú tojás

írta: Petőcz Szabó András
Savanyú tojás

90623694_3600037503403301_4190265553920720896_n.jpg

A tojásra legtöbbször csak hozzávalóként tekintünk, pedig ennél sokkal többet is ki lehetne hozni. Ritkán díszítő elemként bukkan fel. Most hogy közeleg a húsvét, egy olyan receptet mutatok meg, ami minden bőségtálon megállja a helyét. Nagyon egyszerű elkészíteni, és különleges íz lesz az eredmény. Az őrölt kurkuma szinte csak színt ad a tojásnak, ami elhagyható, de enélkül nem lesz élénksárga színű a tojásunk. Ha van otthon valakinek friss kurkumája akkor abból 25 grammot tegyen bele. A kép az elkészült savanyú tojást tartalmazza, ami idővel megsárgul, kissé befogja a tojás külső részét és kellemesen savanyú lesz.

Hozzávalók 1 nagy üveghez: kb 30 db fürjtojás, 3 dl almaecet, 1,5 dl  víz, 2 ek porcukor, 1-1 tk őrölt kurkuma,  dijoni mustár és  szemes bors, 2-2 tk koriandermag és sárga mustármag.

89924287_2880511735364908_4233973962918330368_n.jpg

Elkészítés: A fürjtojásokat feltesszük hideg vízben főni, a forrástól számított 2 perc után elzárjuk alatta a lángot, többször váltott hideg vízben kihűtjük. Amikor teljesen kihűltek a tojások, megpucoljuk őket. Egy lábosban az ecetet és a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a fűszereket és kis lángon 10 percig főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A nagyobb befőttes üvegbe elrendezett tojásokra öntjük a kihűlt levet úgy hogy teljesen ellepje, a tetejét rácsavarjuk, és hűtőben legalább egy napi pihentessük, hogy az ízek összeérjenek. Jót tesz neki, ha egy hétig is érleljük.

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta