2020. máj 14.

Bodzás akáclimonádé

írta: Petőcz Szabó András
Bodzás akáclimonádé

97032957_263589508348520_2584285253682069504_n.jpg

Olyan szerencsések vagyunk hogy pár percnyire lakunk a természetvédelmi területtől, nagyon kicsi a gépjármű forgalom, sokan használják szabadidős tevékenységre a helyet, sok ritka élőlény lakhelye is egyben. Ilyen érintetlen helyről érdemes az ehető-iható növényeket beszerezni. Most hogy éppen virágzik a vadrózsa, bodza, akác, kakukkfű és még sorolhatnám sokáig a növényeket, a levegő nagyon kellemes és mézes illatú. Ilyenkor érdemes néhány üveggel elrakni e finom ízeket. Szörpnek tökéletesek, de teának is kitűnőek szárítva mint ahogy frissen is.  1 zacskó kell hozzá amibe a boltban a pékárút, zöldségeket szoktuk  rakni. Én limet és citromot vegyesen használtam, de bármelyikkel külön-külön is elkészíthető. Nádcukorral készítettem mert az volt itthon, de bármilyen ízesítővel lehet helyettesíteni, de akkor az arányokat át kell számolni.

97102541_252724706070942_5787668228943642624_n.jpg

 

Hozzávalók 1 db 3 literes üveghez: virágfejek (arányait tekintve az akác 2/3, bodza 1/3 legyen, mivel a bodza nagyon intenzív illatú.), 2 db lime, 1 db citrom. 1 liter vízhez 10 dkg cukrot számítsunk a szirup készítésénél.

Elkészítés: A frissen szedett bodza vastag szárait vágjuk le, az akácot fürtözzük le, hogy minél több virág férjen bele az üvegbe. Közben alaposan nézzük meg a virágokat hogy nem bogarasak-e. A bodza hajlamos a tetvesedésre... Rétegezve rakjuk az üvegbe a a felkarikázott citrusokkal. Egy edényben 3 literből és 30 deka cukorból szirupot főzünk, hagyjuk kissé hűlni (a forró létől szétpattanhat az üveg) és ráöntjük a virágokra. 2 napig állni hagyjuk, majd szitán leszűrve üvegekbe töltjük és jól behűtve fogyasztjuk. Én a virágokat ki szoktam nyomkodni szűréskor.

Szólj hozzá