Töltött szőlőlevél- γεμιστά φύλλα σταφυλιών
ΔΟΛΜΑΔΕΣ
Görögországban járva ez az egyik ikonikus előétel, sokszor készítettem, de a blogra eddig nem került fel, így ideje volt már neki. Megvallom, nem is találkoztam még olyan emberrel, aki ne szerette volna. Ez a helyi alaprecept. Kívánok előre is jó étvágyat hozzá!
Hozzávalók:
- 1,5 bögre kockázott vöröshagyma
- 1 bögre rizs
- 1 bögre olívaolaj
- 2 citrom leve
- 1 citrom vékonyra karikázva
- só, bors
- 1 csokor zsenge aprított kapor
- néhány ág friss vagy 1-2 ek szárított menta
A hagymát kevés olívaolajon megpároljuk, hozzáadjuk a rizst, a mentát, a sót, borsot, kaprot. Felöntjük a rizs kétszeresének mennyiségű vízzel. Fedő alatt időnként átkeverve megpároljuk a tölteléket.
Hagyjuk kihűlni, majd szőlőlevelekbe töltjük a tölteléket. A töltikéket egy széles edénybe rakjuk egymás mellé, erre öntjük az olívaolajat és a citromlevet, kevés vizet is rakunk alá. A tetejére egy tányért rakunk, hogy ne essenek szét és fedő alatt készre pároljuk 15 perc alatt.
Citromkarikák közé dobozba vagy tálkába helyezzük, behűtjük.
Fontos: én sós vízben elrakott levelet használtam, de akinek nincs csak friss, azokat a leveket betöltés előtt forrásban lévő vízbe kell dobni 1-2 percre, majd lehűteni, utána lehet tölteni, így nem lesz kemény.