Tökfőzelék újra gondolva rakott burgonyával
6 adag
Egy klasszikus recept, de rántás nélkül egészséges változatban.A recept nem saját, Buday Péter blogján láttam egy videót, tisztelem tevékenységét, amelyet a konyha kultúrában végez. Receptje annyira megtetszett és ízlett, hogy gondolom nem baj, ha szélesebb körben is tovább osztom.
Hozzávalók:
- 1 kg tök felpucolva, lereszelve
- 1 csokor újhagyma karikázva
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 paprika kockázva
- 1 közepes paradicsom kockázva
- 3 ek olívaolaj
- só, bors
- 1 csokor friss zsenge kapor aprítva
- kb 3 dl tejföl
- 3 db nagyobb burgonya héjában főzve
- 30 dkg csirkecomb filé
- őrölt pirospaprika
- 2 db főtt tojás
- 1 csokor újhagyma zöldje és 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 ek vaj
A rakott krumplihoz félbe vágjuk a megpucolt, főtt burgonyákat. A félbe vágott burgonyát közepét kivájjuk. Ledaráljuk a húst a főtt tojásokkal, a kivájt krumpli darabokkal hozzá karikázzuk az újhagyma zöldjét és a lereszelt 1 gerezd fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 1 db nyers tojást és összedolgozzuk. Ezt a masszát töltjük a krumpli csónakokba. Egy hőálló edényt kikenünk kevés vajjal és beletesszük a töltött krumpli csónakokat. Készre sütjük.
A főzelékhez a karikázott újhagymát az olajon lepirítjuk, hozzáadjuk a utána a paprikát, paradicsomot, fokhagymát és a kaprot.
Picit pároljuk,majd hozzá kerül a reszelt tök.
Sózzuk, borsozzuk és gyakori kevergetés mellett addig pároljuk, ameddig a tk levet enged és a lének a 80-%a elfő, ekkor belekeverjük a tejfölt, ha szükséges igazítunk az ízeken és még megy bele 3-4 ek fehérborecet.
Készre pároljuk, a töltött burgonya csónakkal tálaljuk. Jó étvágyat!