2020. júl 26.

Tökfőzelék újra gondolva rakott burgonyával

írta: Petőcz Ferenc
Tökfőzelék újra gondolva rakott burgonyával

6 adag

img_0468.JPG

Egy klasszikus recept, de rántás nélkül egészséges változatban.A recept nem saját, Buday Péter blogján láttam egy videót, tisztelem tevékenységét, amelyet a konyha kultúrában végez. Receptje annyira megtetszett és ízlett, hogy gondolom nem baj, ha szélesebb körben is tovább osztom.

Hozzávalók:

  • 1 kg tök felpucolva, lereszelve
  • 1 csokor újhagyma karikázva
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 paprika kockázva
  • 1 közepes paradicsom kockázva
  • 3 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 1 csokor friss zsenge kapor aprítva
  • kb 3 dl tejföl
  • 3 db nagyobb burgonya héjában főzve
  • 30 dkg csirkecomb filé
  • őrölt pirospaprika
  • 2 db főtt tojás
  • 1 csokor újhagyma zöldje és 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 ek vaj

A rakott krumplihoz félbe vágjuk a megpucolt, főtt burgonyákat. A félbe vágott burgonyát közepét kivájjuk. Ledaráljuk a húst a főtt tojásokkal, a kivájt krumpli darabokkal hozzá karikázzuk az újhagyma zöldjét és a lereszelt 1 gerezd fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 1 db nyers tojást és összedolgozzuk. Ezt a masszát töltjük a krumpli csónakokba. Egy hőálló edényt kikenünk kevés vajjal és beletesszük a töltött krumpli csónakokat. Készre sütjük.

img_0467.JPG

A főzelékhez a karikázott újhagymát az olajon lepirítjuk, hozzáadjuk a utána a paprikát, paradicsomot, fokhagymát és a kaprot.

img_0466.JPG

Picit pároljuk,majd hozzá kerül a reszelt tök.

img_0462.JPG

Sózzuk, borsozzuk és gyakori kevergetés mellett addig pároljuk, ameddig a tk levet enged és a lének a 80-%a elfő, ekkor belekeverjük a tejfölt, ha szükséges igazítunk az ízeken és még megy bele 3-4 ek fehérborecet.

Készre pároljuk, a töltött burgonya csónakkal tálaljuk. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta