2020. okt 05.

Kimcsi házilag

írta: Petőcz Szabó András
Kimcsi házilag

Aki ismer minket, az tudja hogy rengeteget olvasunk újabb ötletek után, amit "Petőczösen" át is alakítunk a saját ízlésünk szerint. Nem volt ez másképp a koreai konyha erjesztett káposztasalátájával sem, ami felhasználható hamburgerhez, hot doghoz, majonèzbe keverhetjük vagy fogyaszthatjuk koreai sült csirkével. A munka nagyon minimális vele, de annál finomabb! Nem hittem hogy ilyen finom lesz, de megérte a fermentálás idejét kivárni, a benne lévő erösebb hozzávalók teljes íz- és illatorgiával kárporloltak. Nem lett ehetetlenül csípős, de ezt mindenki saját szájízéhez igazíthatja.

img_0788.JPG

Hozzávalók: 1 kg. kínai kel, 1 közepes méretű sárgarépa reszelve, 6 újhagyma  gyufaszálakra vágva, 1 jégcsapretek reszelve, 2 ek. reszelt gyömbér, 2 tk. reszelt fokhagyma, 3 ek. halszósz, 1,5 ek. scoth bonnet chili., 1 tk. cukor, tengeri só.

img_0783.JPG

Elkészítés: A kínai kelt kisebb darabokra  vágjuk. 2 liter vízben feloldunk 4 ek. tengeri sót, A káposztát tegyük egy nagy tálba, öntsük rá a sóoldatot, helyezzünk rá egy nehéz tárgyat, amivel a káposztát a folyadékban tartjuk úgy, hogy az teljesen elfedje, és hagyjuk így minimum 3 órán át. Szűrjük le a kelt, de a sós levet tartsuk meg. Keverjük a káposztához a többi hozzávalót 1 tk. sóval és ugyanennyi sóval. Tegyük a keveréket egy 3 literes befőttesüvegbe (aminek fedele is van)- Öntsünk rá annyi sóoldatot, amennyi elllepi (ez nem sok lé). Egy húzózáras zacskót rakjunk az üveg szájába, a káposzta tetejére, és öntsük bele a maradék sóoldatot. Zárjuk le a zacskót, és hagyjuk a kimcsit fermentálódni úgy, hogy az üvegre a fedelét rátesszük, de nem zárjuk le. (a zacskóba töltött sóoldat nyomja le a kimcsit, de engedi "lélegezni", a só nélkül a kimcsi több vizet szívna fel). A fermentálás 3-6 napot vesz igénybe hőmérséklettől függően. Ha elkészült, vegyük le a tetejéről a zacskót, zárjuk le az üveget a fedelével, és rakjuk a hűtőbe, így hónapogik el áll, ha nem jár rá senki, de ez kizárt mert olyan finom hogy egyszerre nagyobb mennyiségben kell elkészíteni.

img_0781.JPGimg_0784.JPG

Szólj hozzá

Nemzetek konyhája Tartósítunk Egészség vega és tészta