2020. dec 26.

Borban párolt citromos karaj édesköménnyel citromos szurokfüves burgonyával

írta: Petőcz Ferenc
Borban párolt citromos karaj édesköménnyel citromos szurokfüves burgonyával

8 adag

img_0844.JPG

Évekkel ezelőtt kaptam régi kollégámtól egy görög receptes könyvet, ismer jól, tudja nagy görög imádok vagyunk és volt már pár könyvem ebben új és izgalmas receptek vannak. Így esett, hogy ezt a receptet választottuk karácsony első napjának estéjére, de szerintem ideális fogás szilveszterre, gyors és könnyű, no és persze nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 citrom
  • 8 szelet karaj
  • só, bors
  • liszt
  • 3 nagyobb édeskömény
  • 1 nagyobb póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • édesköménymag
  • 5 dl száraz fehérbor (pl.:olaszrizling)
  • 1,6 kg sárgaburgonya 
  • oregánó
  • 2 db babérlevél

A hús szeleteket klopfoljuk, majd sózzuk és borsozzuk, a citrom reszelt héját beledörzsöljük. Hagyjuk egy órát pihenni, ezalatt előkészítjük a burgonyát. Felpucolás után kell lennie a fenti  mennyiségnek, majd cikkekre vágjuk és gazdagon megöntjük olívaolajjal, sózzuk, oregánóval szórjuk, kettő citrom facsart levével locsoljuk, összekeverjük. A tepsit lefedjük fóliával, elkezdjük 150 fokon párolni a burgonyát.

A hús szeleteket megszórjuk liszttel a pihentetést követően és forró olívaolajban mindkét oldalukat picit megkapatjuk, így nem szárad ki a hús, majd ki szedjük a szeleteket és félretesszük.

A póréhagymát felkarikázzuk, elkezdjük párolni olajon kevés édesköménymaggal vagy köménymaggal és az aprított fokhagymával.

img_0842.JPG

A korábban feldarabolt édesköményt beletesszük a hagyma mellé. A zsenge zöld leveleit eltesszük a tálaláshoz. Az édesköményt pár percet pároljuk a hagymával.

img_0841.JPGimg_0840.JPG

Ekkor betesszük a hús a köménydarabok és a hagyma mellé, felöntjük borral, hozzáadjuk a babérlevelet, felforraljuk, sóval, borssal ízesthetünk még beállítva az ízeket, majd takarékon főzzük 50 percet.

Közben a burgonyáról 40 perc párolás után levesszük a fóliát és hőlégkeverésen, ha nincs akkor 200 fokon készre sütjük.

Tálaláskor a hús szeletre merünk az édesköményes mártásból a tetejét megszórjuk az ánizskaporral (édeskömény zöld része) és a citromos oregánós burgonyát adjuk hozzá! A görög nyár az asztalon, ennyivel összegezhető az étel. Jó étvágyat! 

Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta