2021. okt 21.

Lazac édesköménnyel

írta: Petőcz Ferenc
Lazac édesköménnyel

4 adag, elkészítés 30 perc, könnyű

img_1160.JPG

Valahogy továbbra is beleragadtam a mediterrán konyhába, ennek egyik eleme a most következő recept. Nagy görög rajongó vagyok, de mostanában az olasz konyha van terítéken. Talán el kell látogatnom Itália partjaira és ott pihenni egy nagyot. De vajon mikor? Addig amíg ez létrejöhet és sikerül maradnak az ízek a mi íz utazásunk a nemzetek konyhája rovatunkban. A receptben lazac van, megijedni nem kell, tudom drága, mi is akcióban jutottunk hozzá, de bármely tengeri filé jó, amely nem esik szét hőkezelés során, bár ez a recept a lazaccal az igazi.

Hozzávalók:

  • 50 dkg lazacfilé darabolva
  • 1 citrom leve, reszelt héja
  • 3 db közepes édeskömény
  • 2 ek liszt
  • bors
  • vaj vagy olívaolaj
  • 2 dl tejszín
  • parmezán
  • 3-4 száraz fehérbor

A hal darabokat sózzuk borsozzuk, pihentetjük. Közben feldaraboljuk az édesköményt amelyet meglocsolunk a citrom levével. Ettől jobb íze lesz és nem barnul be. A zöld leveleit is felaprítjuk külön tesszük.

Felhevítjük a vajat vagy olajat, és 3-4 perc alatt a lisztbe forgatott lazac darabok mindkét oldalát megpirítjuk. Ezt követően jöhet bele a bor, amellyel 1-2 percet forraljuk, majd a halat kivesszük. 

Hozzáadunk még egy kevés vajat vagy olajat, majd amikor felmelegedett, mehet bele az édeskömény amelyet szintén sózunk, borsozunk. Közepes lángon megpároljuk picit 4-5 perc. Egy hőálló tálba tesszük, hozzákeverjük a halat. Az egészet leöntjük a sajtos tejszínes keverékkel, amelybe pici bors is került és kevéske só valamint a citrom reszelt héja. A sajtból mindenki ízlés szerint használjon, sokan tudom nem szeretik a karakteres sajtos ízeket, mi viszont igen, ezért nem írtam rá arányt.

200 fokra előmelegített sütőben 10 percet sütjük, ezalatt az idő alatt kap pici szint. Tálaláskor az aprított  édeskömény levekkel szórjuk. Nagyon finom.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta