2022. feb 28.

Kolozsvári rakott káposzta

írta: Petőcz Ferenc
Kolozsvári rakott káposzta

6 adag, könnyű

kolozsvari.jpg

Ez a recept még a két ünnep alatt készült és szintén a restancia listán szerepel. Mi még karácsony előtt ettünk halászlét, töltött káposztát, de teljesen nem szerettünk volna eltérni a hagyományoktól, így a savanyú láposztás étel csak felkerült az asztalra. Persze ezt nagyon nem kell magyarázni, mert savanyú káposztás, egyéb káposztás étel nálunk bármikor jöhet és készülhet. Most ezt az erdélyi változatot készítettük szeretettel és nem is csalódtunk, de jöjjön a recept végre.

Hozzávalók:

  • 4 ek zsír
  • 30 dkg kolozsvári szalonna kockázva
  • 1 kg sertés dagadó vagy lapocka
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 3 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 2 marék rizs (tényleg elég)
  • csombor (borsikafű) 
  • 5 dl tejföl

A kolozsvári szalonnát kevés zsiradékon pirítsuk meg, majd a felét tegyük félre a maradékra tegyük rá  az aprított savanyú káposztát és pirítsuk össze, adjunk hozzá ízlés szerint csombort, ez segíti az emésztést és nem fog puffasztani az étel. 

A szalonna másik feléhez adjuk a hagymákat amit kicsit lepárolunk, majd a húst is hozzá adjuk, hagyjuk elpárolni a levét és ekkor beletesszük a pirospaprikát, adhatunk még hozzá csombort. A rizst megpirítjuk zsíron, majd kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. 

Ezt követően egy hőálló tálban elkezdjük az ételt rétegezni. Alulra kerül a káposzta fel, majd erre a húsos réteg fele. Ezt követően hozzáadjuk a rizst, majd ismét a húsos réteg a tetejére pedig a maradék káposzta. Gazdagon megkenjük tejföllel és sütőben 180 fokon 45 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk hűlni, majd adagonként felszolgáljuk. 

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta Román/erdélyi