2022. feb 28.

Sztrapacska édesburgonyából

írta: Petőcz Ferenc
Sztrapacska édesburgonyából

6 adag, könnyű

img_1239.JPG

Sajnálatos módon aránytalanul sok idő ment el a munka világára és azon kívül egyéb dolgokra, így oldalunk nagy mértékben lelassult. Megpróbáljuk pótolni a lassan már több hónapos elmaradást. Most egy csodás étel következik kicsit átértelmezve, de mindenképpen mondhatjuk, hogy reform módon és a szénhidrát cukorbeteg diéta elemeként. Elkészítése is pofon egyszerű és aki eddig nem szerette az édesburgonyát, ezt követően már biztosan fogja.

Hozzávalók:

  • 60 dkg édesburgonya nagyon apróra reszelve (ha van hozzá gép, akkor azzal, mert igazából püré lenne jó)
  • 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • só, bors
  • 3 tojás
  • kevés víz, amennyit a galuska felvesz
  • Egy fél literes üveg ajvár
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tejszín
  • 10 dkg sajt

A galuskához az alapanyagokat keverjük össze (liszt, édesburgonya, só, bors, tojás), majd bő, sós vízben szaggassuk ki a galuskát. Amikor ezzel megvagyunk a lecsepegtetett sztrapacskát helyezzük át egy hőálló tálba. 

A vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá az ajvárt, a tejszínt és egyszer forraljuk össze. Szükség esetén sóval, fűszerekkel igazítsunk az ízeken. A mártást öntsük rá a sztrapascskára, keverjük jól el vele, a tetejére tegyünk reszelt sajtot. Süssük készre kb 40 perc alatt alsó-felső sütésen 200 fokon. Én fetával csináltam, az nem az igazi hozzá, inkább valami félkemény, kemény zamatosabb sajt jó rá.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Egészség vega és tészta