Sztrapacska édesburgonyából
6 adag, könnyű
Sajnálatos módon aránytalanul sok idő ment el a munka világára és azon kívül egyéb dolgokra, így oldalunk nagy mértékben lelassult. Megpróbáljuk pótolni a lassan már több hónapos elmaradást. Most egy csodás étel következik kicsit átértelmezve, de mindenképpen mondhatjuk, hogy reform módon és a szénhidrát cukorbeteg diéta elemeként. Elkészítése is pofon egyszerű és aki eddig nem szerette az édesburgonyát, ezt követően már biztosan fogja.
Hozzávalók:
- 60 dkg édesburgonya nagyon apróra reszelve (ha van hozzá gép, akkor azzal, mert igazából püré lenne jó)
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- só, bors
- 3 tojás
- kevés víz, amennyit a galuska felvesz
- Egy fél literes üveg ajvár
- 5 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 10 dkg sajt
A galuskához az alapanyagokat keverjük össze (liszt, édesburgonya, só, bors, tojás), majd bő, sós vízben szaggassuk ki a galuskát. Amikor ezzel megvagyunk a lecsepegtetett sztrapacskát helyezzük át egy hőálló tálba.
A vajat olvasszuk fel, majd adjuk hozzá az ajvárt, a tejszínt és egyszer forraljuk össze. Szükség esetén sóval, fűszerekkel igazítsunk az ízeken. A mártást öntsük rá a sztrapascskára, keverjük jól el vele, a tetejére tegyünk reszelt sajtot. Süssük készre kb 40 perc alatt alsó-felső sütésen 200 fokon. Én fetával csináltam, az nem az igazi hozzá, inkább valami félkemény, kemény zamatosabb sajt jó rá.
Jó étvágyat!