2022. ápr 18.

Csalánleves baconos zsemlegombóccal

írta: Petőcz Ferenc
Csalánleves baconos zsemlegombóccal

gyors, könnyű. egészséges elkészítési idő 30 perc

csalanleves.jpg

Üde zöldbe borult a természet nagy kirándulások ideje van soron. A zsenge csalánleveleket begyűjtőttük gomba híján. Ebből készült egy vitamindús leves egy finom betéttel. Próbáljátok ki.

Hozzávalók:

Leves:

  • Nagy csokor zsenge csalán levél kb 20-25 dkg
  • frissen őrölt bors
  • 1,5 liter zöldség alaplé
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek étkezési keményítő
  • 1 fej vöröshagyma kockázva
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma

Zsemlegombóc:

  • 8 szelet bacon apróra kockázva
  • 1 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • fél csokor petrezselyem
  • 1 kk só
  • medvehagyma
  • 3 ek liszt
  • 2 db tojás

Tegyük fel elsőnek a levest. A hagymákat pároljuk kevés olívaolajon üvegesre. Ezt követően adjuk hozzá a többször átmosott, lecsepegtetett csalánleveleket. Picit fonnyasszuk így meg, majd sózzuk, borsozzuk és öntsük fel az alaplével ( leveskockából is jó). 

Közben a zsemléket kockázzuk fel. Kevés zsíron pirítsuk meg a bacon kockákat, majd vegyük ki és a visszamaradt zsíron pirítsuk meg a zsemlekockákat is. A zsemléket öntsük fel a tejjel és adjuk hozzá az aprított zöld féléket és a többi hozzávalót, így a pirított bacont is. Picit hagyjuk pihenni kb. 15 perc. Ezalatt fejezzük be a levest.

Amikor a levesünk felforrt és a csalán is megfőtt, akkor rúdmixerrel pürésítsük össze a levest. Tegyük vissza főni, ezalatt az idő alatt forraljunk vizet külön a gombócnak is. Amikor a leves forr, akkor sűrítsük be a keményítős tejszínnel és a leves kész is van. 

Vizes kézzel formázzunk gombócokat és a forró, de nem lobogó vízben főzzük ki a gombócokat. Ha feljön a tetejére, akkor kész is van, szedjük ki és rakjuk külön, mert a vízben szétázik. Közvetlen tálaláskor tegyük a levesbe.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta