Csalánleves baconos zsemlegombóccal
gyors, könnyű. egészséges elkészítési idő 30 perc
Üde zöldbe borult a természet nagy kirándulások ideje van soron. A zsenge csalánleveleket begyűjtőttük gomba híján. Ebből készült egy vitamindús leves egy finom betéttel. Próbáljátok ki.
Hozzávalók:
Leves:
- Nagy csokor zsenge csalán levél kb 20-25 dkg
- só
- frissen őrölt bors
- 1,5 liter zöldség alaplé
- 2 dl tejszín
- 2 ek étkezési keményítő
- 1 fej vöröshagyma kockázva
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
Zsemlegombóc:
- 8 szelet bacon apróra kockázva
- 1 dl tej
- frissen őrölt bors
- fél csokor petrezselyem
- 1 kk só
- medvehagyma
- 3 ek liszt
- 2 db tojás
Tegyük fel elsőnek a levest. A hagymákat pároljuk kevés olívaolajon üvegesre. Ezt követően adjuk hozzá a többször átmosott, lecsepegtetett csalánleveleket. Picit fonnyasszuk így meg, majd sózzuk, borsozzuk és öntsük fel az alaplével ( leveskockából is jó).
Közben a zsemléket kockázzuk fel. Kevés zsíron pirítsuk meg a bacon kockákat, majd vegyük ki és a visszamaradt zsíron pirítsuk meg a zsemlekockákat is. A zsemléket öntsük fel a tejjel és adjuk hozzá az aprított zöld féléket és a többi hozzávalót, így a pirított bacont is. Picit hagyjuk pihenni kb. 15 perc. Ezalatt fejezzük be a levest.
Amikor a levesünk felforrt és a csalán is megfőtt, akkor rúdmixerrel pürésítsük össze a levest. Tegyük vissza főni, ezalatt az idő alatt forraljunk vizet külön a gombócnak is. Amikor a leves forr, akkor sűrítsük be a keményítős tejszínnel és a leves kész is van.
Vizes kézzel formázzunk gombócokat és a forró, de nem lobogó vízben főzzük ki a gombócokat. Ha feljön a tetejére, akkor kész is van, szedjük ki és rakjuk külön, mert a vízben szétázik. Közvetlen tálaláskor tegyük a levesbe.
Jó étvágyat!