2022. jún 20.

Fermentált sonka

írta: Petőcz Ferenc
Fermentált sonka

fermentaltsonka.jpg

Ismét itt vagyunk örömmel, lelkesedéssel telten még akkor is, ha valamivel több, mint egy hónap eltelt azóta, hogy nem jelentkezett a blog és ez egyáltalán nem jellemző ránk. De itt a nyár, nekünk is járt egy nagy pihenés itt az elején, azért főztünk is közben, így most felkerülnek az ételek. Reméljük továbbra is velünk tartatok. 

Most az új kedvencünk, ami már nem is annyira új következik a fermentálás. Megszokhattátok azt, hogy többnyire zöldségeket készítettünk kivétel a kacsamell sonka volt. Most viszont megnéztük mi történik ha egy nagyobb darab hússal készítünk valamit, így egy igazi sonka alapanyagot próbáltunk ki az ízletes malac lapockát.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertés lapocka
  • 3 ek nitrites pácsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 db borókabogyó
  • 1-1 tk kakukkfű, oregánó, bazsalikom, chili, koriander, durvára tört bors, méz, narancshéj, méz 3 ek vörösbor
  • 3 szem szegfűbors
  • 2-3 ek aprított zsálya, durvára tört bors a beforgatáshoz

A fűszereket összedolgozzuk a zsálya és a durvára tört bors kivételével. Az így kapott mézes boros fűszeregyveleget erőteljesen beledolgozzuk a húsba, majd a húst egy zacskóba tesszük a levegőt kinyomkodjuk és hűtőbe tesszük. 

Ezt követően naponta egyszer kivesszük, a húst átmasszírozzuk, majd úgy rakjuk vissza a hűtőbe, hogy az a része legyen alul, amely előző nap felül volt. 8 napig kell így pácolni.

Ezt követően lemossuk a fűszereket és 75 fokos vízben 2 órát pároljuk. Én sütőt tudtam így beállítani, abban egy lábosban pároltam. A 2 óra letelte után kivesszük, letörölgetjük, majd a zsályás borsos keverékbe forgatjuk a húst és hagyjuk kihűlni. Pár napig még hűtőben érdemes szikkasztani.  Tárolni hűtőben kell, nagyon finom ízletes sonka. 

Tipp: fűszereket ízlés szerint lehet változtatni, viszont a nitrites só mértékét ne változtassuk meg, mert nagyobb mértékben káros lehet az egészségre, ebben a mennyiségben pont jó és nem okoz problémát.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Tartósítunk Húsok és halak