Köleses bojtárfazék
4 adag
Itt a nyár, ez az étel még bográcsban készült el, hagyományos alföldi étel. Mivel most tűzgyújtási tilalom van, azért ennek a konyhában is neki állhatunk és új értelmet nyer a gulyás leves fogalma.
Hozzávalók:
- 50 dkg marhahús kockázva
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- sárgarépa
- gyökérzöldség
- 1 tk pirospaprika
- 2 k közepes burgonya kockázva
- 25 dkg köles
- 7,5-7,5 dkg zsíros házi szalonna
- só, frissen őrölt bors, őrölt köménymag
Az egyik adag 7,5 dkg kockázott szalonnát lepirítjuk, közben átmossuk a kölest és lecsepegtetjük. Amikor a szalonna zsírjára sült, hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát, amelyet üvegesre pirítunk. Ha ezzel meg vagyunk bele kerül a hús, amelyet világosodásig párolunk, hozzáadjuk a kockázott zöldségeket és pirospaprikát, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sózzuk, borsozzuk, köménymaggal ízesítjük.
Amikor a hús már félig megfőtt, egy serpenyőben a másik 7,5 dkg kockázott szalonnát szintén a zsírjára pirítjuk. Az így kapott zsírban megpirítjuk a kölest, majd a leveshez adjuk. Időnként átkeverjük, szükség esetén a vizet pótoljuk. Akkor kész, ha kellemes szaftos ételt kaptunk és a köles sem száraz.
Egytálételként savanyúsággal tálaljuk.
Jó étvágyat!