2022. júl 09.

Köleses bojtárfazék

írta: Petőcz Ferenc
Köleses bojtárfazék

4 adag

bojtar.jpg

Itt a nyár, ez az étel még bográcsban készült el, hagyományos alföldi étel. Mivel most tűzgyújtási tilalom van, azért ennek a konyhában is neki állhatunk és új értelmet nyer a gulyás leves fogalma. 

Hozzávalók:

  • 50 dkg marhahús kockázva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • sárgarépa
  • gyökérzöldség
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 k közepes burgonya kockázva
  • 25 dkg köles
  • 7,5-7,5 dkg zsíros házi szalonna
  • só, frissen őrölt bors, őrölt köménymag

Az egyik adag 7,5 dkg kockázott szalonnát lepirítjuk, közben átmossuk a kölest és lecsepegtetjük. Amikor a szalonna zsírjára sült, hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát, amelyet üvegesre pirítunk. Ha ezzel meg vagyunk bele kerül a hús, amelyet világosodásig párolunk, hozzáadjuk a kockázott zöldségeket és pirospaprikát, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sózzuk, borsozzuk, köménymaggal ízesítjük.

Amikor a hús már félig megfőtt, egy serpenyőben a másik 7,5 dkg kockázott szalonnát szintén a zsírjára pirítjuk. Az így kapott zsírban megpirítjuk a kölest, majd a leveshez adjuk. Időnként átkeverjük, szükség esetén a vizet pótoljuk. Akkor kész, ha kellemes szaftos ételt kaptunk és a köles sem száraz. 

Egytálételként savanyúsággal tálaljuk.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta