2022. júl 28.

Csevapcsicsa

írta: Petőcz Ferenc
Csevapcsicsa

6 személyre

csev1.jpg

Környező országokban, mint amint hazánkban is a török hódoltság maradványai erőteljes nyomást hagytak a különböző darált húsos ételek elkészítésében. Erre lehetne példa a magyaros fasírt, de már itt van az oldalon a román, erdélyi jegyeket hordozó mics. Mindegyikre valahol igaz, hogy van kötődése az arab köftékhez. A mics horvát megfelelője a csevapcsicsa, amelynek többféle elkészítése létezik, most pedig a mi általunk kedvelt változatot meg is osztjuk olvasóinkkal és reméljük azt is, hogy drágaság ide és vagy oda azért az Adria partján kóstolhatjuk idén az eredetit is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 50 dkg darált lapocka
  • 50 dkg darált borjúhús
  • 1 nagy fej vöröshagyma a húshoz daálva
  • 8 gerezd fokhagyma a húshoz darálva
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1,5 tk szárított kakukkfű
  • 1 tk őrölt paprika
  • frissen őrölt bors
  • 1 dl szódavíz

A fenti alapanyagokat dolgozzuk össze és letakarva legalább egy napot hagyjuk állni. Erre azért van szükség, mert a szódavíz és a szódabikarbóna ez alatt az idő alatt megpuhítja a húst és az ízek is beérnek. Másnap  egy grill serpenyőt megspriccelünk olívaolajjal majd ezen megsütjük a megformázott csevapcsicsa rudakat. Most kézzel készült, de máskor megfelelő méretű habzsákból nyomóforma nélkül egyforma rudakat szoktam kinyomni. Kaymakkal, - ami délszláv konyha egyik kedvelt kencéje- és petrezselymes burgonyával tálaltam. Ez utóbbihoz csempésztem az ételbe még egy kis frissen aprított zsályát és rozmaringot.

TIPP: faszén felett sütve még finomabb!

Jó étvégyat!

csev2.jpg

Szólj hozzá

Horvát Nemzetek konyhája Húsok és halak