Csevapcsicsa
6 személyre
Környező országokban, mint amint hazánkban is a török hódoltság maradványai erőteljes nyomást hagytak a különböző darált húsos ételek elkészítésében. Erre lehetne példa a magyaros fasírt, de már itt van az oldalon a román, erdélyi jegyeket hordozó mics. Mindegyikre valahol igaz, hogy van kötődése az arab köftékhez. A mics horvát megfelelője a csevapcsicsa, amelynek többféle elkészítése létezik, most pedig a mi általunk kedvelt változatot meg is osztjuk olvasóinkkal és reméljük azt is, hogy drágaság ide és vagy oda azért az Adria partján kóstolhatjuk idén az eredetit is.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált marhahús
- 50 dkg darált lapocka
- 50 dkg darált borjúhús
- 1 nagy fej vöröshagyma a húshoz daálva
- 8 gerezd fokhagyma a húshoz darálva
- 1 tk szódabikarbóna
- 1,5 tk szárított kakukkfű
- 1 tk őrölt paprika
- frissen őrölt bors
- 1 dl szódavíz
A fenti alapanyagokat dolgozzuk össze és letakarva legalább egy napot hagyjuk állni. Erre azért van szükség, mert a szódavíz és a szódabikarbóna ez alatt az idő alatt megpuhítja a húst és az ízek is beérnek. Másnap egy grill serpenyőt megspriccelünk olívaolajjal majd ezen megsütjük a megformázott csevapcsicsa rudakat. Most kézzel készült, de máskor megfelelő méretű habzsákból nyomóforma nélkül egyforma rudakat szoktam kinyomni. Kaymakkal, - ami délszláv konyha egyik kedvelt kencéje- és petrezselymes burgonyával tálaltam. Ez utóbbihoz csempésztem az ételbe még egy kis frissen aprított zsályát és rozmaringot.
TIPP: faszén felett sütve még finomabb!
Jó étvégyat!